Braco-Sunce-Istina-Mi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Stranica 2 / 3. Previous  1, 2, 3  Next

Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:05 pm

Gabriel – nosilac žute svetlosti, zaštitnik čakre solarnog pleksusa. Njegovo ime znači “Bog je moja snaga“.

Rafael – nosilac božanskog zelenog svetla, zaštitnik srčane čakre. Njegovo ime znači “Bog iscelitelj“.

Mihael – nosilac isceljujućeg plavog svetla, zaštitnik grlene čakre. Njegovo ime “Onaj koji je nalik Bogu“.

Šamael – nosilac indigo svetlosti, zaštitnik čakre između očiju koju neki zovu treće oko, iako ezoterično gledano treće oko jesu oči svesti čiji se par nalazi malo iznad glave čoveka, malo iznad njega, a deo organa očiju svesti koji se kod čoveka razvija jeste šesta čakra. Oči svesti i šesta čakra stoje u međusobnoj uzajamnoj vezi, ali nisu jedno te isto. Naime, neki duhovni organi se evolucijom razvijaju, dok drugi nestaju. Njegovo ime znači “Onaj koji vidi Boga“, on je čuvar Nebeskih Vrata. Za njega se tvrdi da je predvodio snage koje su proterale Adama iz Rajskog Vrta.

Metatron – nosilac isceljujuće ljubičasto bele svetlosti, zaštitnik krunske čakre. Arhanđeo Metatron sedi na tronu sa strane Prestola Božijeg.

Slika 1. Metatron je “posrednik između Boga i ljudi”, on je verovatno Anđeo koji je sprečio Avrama da žrtvuje Isaka u Biblijskoj priči. Rembrandt 1635 godine.

Postoji veza sedam Arhanđela sa sedam dana, sedam planeta i dvanaest znakova zodijaka, kao što je prikazano na slici:

Slika 2. Ilustracija Arhanđela Kasiela i tabela korepspodencija Arhanđela sa danima u nedelji, planetama i dvanaest znakova zodijaka iz dela Magus od Francis Bareta (1801).

Mihael – Nedelja, Sunce, Lav
Gabriel – Ponedeljak, Mesec, Rak
Samael – Utorak, Mars, Ovan, Škorpija
Rafael – Sreda, Merkur, Blizanci, Devica
Sihail – Četvrtak, Jupiter, Strelac, Ribe
Anael – Petak, Venera, Bik, Vaga
Kasiel – Subota, Saturn, Jarac, Vodolija.

Prema osnovnim definicijama čakra jeste aktivni centar koji prima, asimilira i oslobađa životnu energiju – Pranu, Či, Bioenergiju. Reč čakra doslovno se prevodi kao točak ili disk i odnosi se na enertgetske vrtloge koji izbijaju iz glavnog živca ganglije i grana se iz kičme. Duž kičmenog stuba, sve do vrha glave, postoji takvih sedam točkova – čakri. Postoje i manje čakre koje su smeštene u dlanovima, stopalima, prstima i ramenima. U stvari svaki aktivan vrtlog bi se mogao nazvati čakrom. Sedam glavnih ljudskih čakri se poistovećuje sa osnovnim stanjima svesti čoveka. One su veza između metafizičke i/ili biofizičke energije u telu.


U brojnoj literaturi se za teorijsku i praktičnu upotrebu pominju različiti sistemi čakri. Jedni koriste sistem koga čine 13 glavnih čakri, drugi opet povezuju u jedinstvsten energetski sistem 21 čakru: 7 donjih čakri koje se nalaze ispod korenske čakre, 7 glavnih čakri – ljudskih čakri koje idu od korenske pa sve do temene uključujući i nju, i 7 viših gornjih čakri koje se nalaze iznad temene čakre, dok neki govore o više od 3000 čakri.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:05 pm

Za početak je potrebno znati samo da su to svetlosni vrtložni energetski centri kroz koje mi razmenjujemo energiju sa kosmosom i drugim bićima, i da one ispravno rade u ovoj fazi evolucije kada se okreću u smeru kazaljke na satu. Za svaku čakru postoje vibratorne formule – šifre, koje potstiču njihov ispravan razvoj.

Slika 3. Na slici je prikazano ljudsko telo sa čakrama.


Ovde će biti ukratko prikazan sistem od 21 čakre:

Razvoj i održavanje složene fizičke građevine čoveka koji ima u sebi brojne fizičke organe i čula, podržava astralni svetlosni uređaj koji nam je dat na dar od strane viših bića, a on predstavlja duhovno–duševne organe čoveka, astralna čula. Ovi duhovno–duševni organi se zbog svog oblika i načina fukcionisanja nazivaju lotosovi cvetovi, multi–latični točkovi ili čakre. Čakre su nervni spletovi ili centri sila i svesti koje se nalaze u unutrašnjosti tela čoveka, a prema ezoterijskom shvatanju rad i oblik čakri je usko povezan sa nivoom svesti čoveka, i stanjem njegove duše. U metafizičkom konceptu one predstavljaju energetska središta profinjenih duhovnih sila, koje deluju na fizičkom, emocionalnom, misaonom i duhovnom planu. Rad čakri je usko povezan sa određenim kvalitetima svesti, upravo kao što se za auru može reći da je ogledalo stanja naše svesti. Čakre su nešto gušće nego što je to čovekova aura, one nisu tako guste kao što je fizičko telo. U fizičkom telu čakrama korespondiraju sistemi dva glavna prenosača, jedan je endokrini sistem žlezda, dok je drugi nervni sistem. Sedam glavnih čakri mogu se posmatrati kao najrazličitijih boja, multi latični točkovi ili lotosi koji se prostiru duž kičmene moždine. Sedam donjih čakri, su jedva vidljive, i oni se prostiru ispod nivoa kičme. Obrazovanje i razvoj astralnih organa, čakri, je povezan sa duhovno–duševnim radnjama koje čovek treba svojim svesnim vežbama i moralnim vrlinama da razvije do tog nivoa, da on postane svetlucav, sjajan i pokretljiv. Razvojem tačno određenih duhovno–duševnih moralnih vrlina i radnji postiže se to, da se čovekove čakre prvo rasvetle, potom da zasijaju i nakon toga da postanu pokretne i počnu pravilno da se okreću. Za ispravan razvoj čakri bitno je da se čovek drži jasnog ispravnog mišljenja i čistog razuma kao i to da nauči da govori jasno bez uvijanja. Na sadašnjem stupnju razvoja čovek treba da bude u stanju da u punoj svesti samostalno reguiliše i vlada kretanjem svojim duhovno–duševnim organima, čakrama. Lotosovi cvetovi ili čakre su kod duhovno nerazvijenih ljudi tamnih boja, tvrdi i nepokretni. Kod duhovno razvijenog čoveka one su u pokretu, gipki, i u svetlećim nijansama boja.

Slika 4. Čovekov sistem od 21 čakre

Sedam gornjih čakri: Najsuptilnije od čakri leže iznad i unutar krunske čakre koja se nalazi na vrhu glave. Budistička literatura navodi da postoji iznad sedme čakre čak trideset i dve čakre. Agamička Hindu tradicija ocrtava sedam nivoa razređene dimenzije paranade, prve tattve i najvišeg sloja zvuka. One su: vyapini, vyomanga, ananta, anatha, anashrita, samana i unmana. Više čakre su doživljene od strane retkih kao konglomerat nadija, duhovnih nervnih struja, koja, kada se stimulišu i razvijaju mnogim iskustvima samadhija, polako se spuštaju u mentalna i astralna tela, i utiču na trajni preobražaj celokupnog bića.


7. Sahasrara čakra – Prosvetljenje, pobožnost. Ona je duhovna planina, vrhunac svetlosti, energije i svesti. Aham Brahmasmi[1], “Ja sam Onaj,” je razotrkiven. Ovde oslobođen Jedan ostaje u zajednici sa Sopstvom. Značenje: “hiljadu latica”. Lokacija: Na vrhu glave.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:06 pm

Božanstvo: Šiva. Šakti: Nirvanašakti. Boja: zlatna. Broj latica: 1000. Splet: hipofiza. Ravan: Satyaloka. Metal: zlato. Planeta: Neptun.

Kao simbol, znak i znamenje otvorene sedme čakra i čovekove veze sa božanskim izvorom indijanske poglavice su na glavi nosile perjanicu, a kraljevi krune sa dijamantima i kristalima širom sveta.

6. Ajna čakra – Božanski pogled. Senzitivni vidovnjaci borave u pastelnim laticama ove prefinjene oblasti, sa pristupom mnogim nivoima supersvesnosti i unutrašnjim svetovima svetlosti. Značenje: “komanda.” Lokacija: izmedju obrva. Božanstvo: Ardhanarishvara. Šakti: Hakini. Boja: lavanda. Vozilo: labud. Broj latica: 2 ili 96. Splet: kaverna. Ravan: Tapoloka. Metal: srebro. Planeta: Uran.

Na nivou razvoja svesti šeste, Ajna čakre, koja se nalazi između očiju, naročito se bitno pokazuje da čovek razvije i ovlada zdravim rasuđivanjem kao i bistrim logičnim učenjem. U ovom trenutku čovekovo više sopstvo, božansko Ja, koje je do tada nesvesno dremalo u njemu sada se rađa u svesnom postojanju. To više sopstvo, kao rođeno novo biće mora da stupi u postojanje sa svim potrebnim sposobnostima, koje je čovek prethodno pripremio na svom trnovitom putu samorazvoja. Zdravi zakoni uma i morala u fizičkom svetu su zakoni koji sami vrše obrazovanje viših organa Duha. Iz primene tih zakona rađa se Duhovni čovek. Ono što čoveku postaje jasno kroz osećanje istine, kroz razum i um, to sada postaje lični doživljaj stvarnosti kroz koji on ima neposredno znanje o svom božanskom Ja. Ovde čovek stiče jasne uvide o zakonima karme, o događajima koji treba da se spuste iz duhovne ravni na fizičku ravan, kao i jasno viđenje Duhovne stvarnosti.

Na ovom nivou razvoja ljudske svesti, unutar čoveka se budi novi čovek koji je sposoban da ispravno gleda u Duhovne svetove, da gleda u uzroke fizičkih pojava. Na ovom nivou razvoja svesti, čovek je uskladio svoje etersko telo sa strujanjima i kretanjima koja su u harmoniji sa zakonima i razvojem sveta.

5. Vishuddha čakra – Božanska ljubav. Ovde se neograničena ljubav izliva prema gore, vizija svih duša kao braće i sestara i svih stvari kao svetinja. Nesebične duše, izuzetni umetnici i mistični pesnici prebivaju ovde. Značenje: “čistota”. Lokacija: grlo. Božanstvo: Sadašiva. Šakti: Šakini. Boja: tamno ljubičasto–plava. Vozilo: paun. Broj Latica: 16. Splet: grkljan. Element: etar. Ravan: Janaloka. Metal: merkur. Planeta: Saturn.

Za razvoj Vishuddha čakre direktno je vezana kontrola misli. Ispravan razvoj grlene čakre podrazumeva razvoj iskrenosti i poštenja, jer su to stvaralačke snage uzniverzuma; dok laž, neiskrenost i nepoštenje jesu razarajuće snage u univerzumu. Ovde treba napomenuti, da se ovde nipošto ne radi samo o “dobroj nameri” već o stvarnom delu – istini onakvoj kakva ona to zaista jeste, ogoljena i bez uvijanja, bez obzira da li se ona nama sviđa ili ne.


4. Anahata čakra – Direktna spoznaja. Oni koji dostignu ovaj nivo stvarnosti, sa svojim delikatnim, prodornim uvidom u mnoge oblasti aktivnosti i znanja, postaju vodiči čovečanstva, savetnici, mentori kao i oni koji mogu da rešavaju i tuđe probleme. Značenje: “neukaljan”. Lokacija: srce. Božanstva: Išvara. Šakti: Kakini. Boja: tamno zeleno. Vozilo: jelen. Broj latica: 12. Splet: srce. Element: vazduh. Ravan: Maharloka. Metal: bakar. Planeta: Jupiter.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:06 pm

Za razvoj pravilnog oblika i ispravnog rada srčane čakre potrebno je u sebi razvijati osobine doslednosti, kako mentalne, isto tako i doslednosti u delima, zatim postojanosti, istrajnosti, toleranciji, poverenju odnosno nepokolebljivoj veri u ispravan put i otvorenosti za sve mogućnosti, održavanja ravnomernog raspoloženja, životne ravnoteže bilo u radosti ili u patnji. Za čoveka na ovom nivou razvoja treba da važi: “Za mene više ne postoje čuda”.

3. Manipura čakra – Moć Volje. Ova čakra je središte volje. Ostvareni muškarci i žene prebivaju na visokim nivoima mentalno i psihički, kada žive u ovom energetskom centru, discipline i izdržljivosti. Značenje: “Grad Dragulja.” Lokacija: solarni pleksus. Božanstvo: Maharudra Šiva. Šakti: Lakini. Boja: žuto–ćilibarna. Vozilo: Ovan. Broj latica: 10. Splet: Epigastričan ili solarni. Element: vatra. Ravan: Maharloka–Svarloka. Metal: gvožđe. Planeta: Mars.

Za razvoj ispravnog oblika čakre solarnog pleksusa potrebno je razviti unutrašnju duhovno–duševnu aktivnost, kontrolom misli, putem svesnog odnosa prema stvarima; kontrolom osećanja, kontrolom nad nesvesnim elementima u duhovnom životu, tako da čovek potpuno uspe zagospodariti onim što na njega deluje iz spoljašnjeg sveta. Za to je potrebna velika pažljivost i brižljivost, i razvijanje sposobnosti analize pošto je igra nesvesnih sećanja ovde neizmerno jaka.

2. Svadhishthana čakra – Razum. Kuća intelekta. Obrazovani ljudi rade kroz ovaj centar logike i analize. Veliki umovi su ga savladali. To je naučnikovo boravište i pragmatičano utočište. Značenje: “jedno sopstveno mesto.” Lokacija: donji stomak. Božanstvo: Višnu. Šakti: Šakini. Boja: narandžasto crvenkasta. Vozilo: krokodil. Broj latica: 6. Splet: prostata. Elementa: Voda. Ravan: Bhuvarloka. Metal: kalaj. Planeta: Venera.

Potpuno ovladavanje sakralom, šestolisnom čakrom, čovek postiže kroz ovladavanje čitavog čoveka kroz samosvest, tako da su kod njega telo, duša i duh u potpunoj harmoniji. Na ovom nivou svesti čovek svoje telo treba toliko oplemeniti i pročistiti da ga njegovi organi ne nagone na ništa, što nije u službi Duše i Duha. Čovek treba da razvije slobodnu dušu koja stoji u ravnoteži između čulnosti i duhovnosti, kroz svesno usklađivanje misli i osećanja.

1. Muladhara čakra – Memorija–vreme–prostor. Boravište memorije, temelj svih ljudskih znanja, ovaj centar je i sedište naših osnovnih instikata opstanka, seksualnost i drugih. Značenje: “temelj”. Lokacija: osnova kičme. Božanstva: Ganeša i Brama. Šakti: Dakini. Boja: crvena. Vozilo: slon. Broj latica: 4. Splet: sakralni ili karlica. Element: Zemlja. Ravan: Bhuloka. Planeta: Merkur.

Na korenskoj čakri čovek mora zagospodariti svojim strastima, nagonima, požudama. Na ovom nivou svesti čovek treba doći do toga da se on ne sme nesvesno prepustiti svojoj čulnosti pošto ona treba da bude toliko pročišćena, da je izgubila moć da čoveka privuče sebi.


[size=32]Izobličeno obrazovanje[/size] i nepravilan rad neke čakri ima za posledicu ne samo formiranje iluzija i fantastičnih predstava, nego dovođenje sebe u stalne zablude i nestalnosti u običnom životu. Tada čovek postaje strašljiv, zavidljiv, sujetan, gord, samovoljan. Čovek može da obrazuje svoje čakre ne svesno, već na veštački način, nasilno, različitim tehnikama, međutim tada čovek na određenom stepenu razvoja neće biti sposoban da razlikuje istinu od zablude i time će izgubiti svaku orijentaciju i sigurnost u životu

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:07 pm

On zapravo tada zapada u pometnju i nesigurnost u životu, jer o onome što vidi on više ne rasuđuje na ispravan način.

Za pravilan rad i razvoj čakri potrebno je mnogo strpljivosti, muke i rada na sebi i svojim vrlinama, u svim životnim situacijama, tako da duhovno–duševne vrline toliko očvrsnu da one vremenom postanu naša navika, a detaljnije izlaganje prevazilazi kratak obim ovog spisa.


--------------------------------------------------------------------------------


[1]Aham Brahmasmi (ah–HUM brah–MAHS–mee) je sanskritska sutra čiji bi literalni porevod bio “jezgro mog bića je ultimatna stvarnost, koren i osnova univerzuma, izvor svega što postoji.” Kada ponovljamo ovu sutru i pustimo da ona duboko odjekuje u nama, mi proširujemo našu svesnost o večnoj, bezgraničnoj prirodi. Ovo je praksa sutre koja može da se koristi odmah: Počnite tako što ćete meditirati nekoliko minuta, a onda zamislite da ste kristalno zrnce. Vi odražavate svetlost svakog bića u univerzumu, i vaša svetlost se ogleda u njima. Tiho ponavljajte reči “Aham Brahmasmi” i nastavite da zamišljate sebe kao lep dragulj, koji odražava i apsorbuje svetlost celog univerzuma. Odmori se u tišini i oseti ekspanzivnost bića – kao izraz beskrajne oblasti inteligencije i svih mogućnosti.


Sedam čakri ispod Muladhare

1. Atala čakra – Strah i požude. Kada svest sklizne ispod muladhare u strah, neodlučnost, obstruktivne ambicije i razuzdan život otupljuju telo prane. Značenje: “bez dna”. Ravan: Put, kukovi.

2. Vitala čakra – Razarajući bes. Tamne crveno–crne pruge preplave auru kada svest ulazi u ovu peć instinktivne vatre i tada osoba povređuje druge. Značenje: “region gubitka.” Ravan: Avichi, prepone.

3. Sutala čakra – Odmazda ljubomore. Želeti šta drugi imaju i preokupiranost onim što nije, izjeda um, izaziva zlovolju. Značenje: “veliki niži region”. Ravan: Samhata, kolena.

4. Talatala čakra – Dugotrajna konfuzija. Perverzije zamenjuju prirodnu radost. Negativna karma otplaćena i veoma krut tok svesti. Izopačen razum. Značenje: “ispod donjeg nivoa.” Ravan: Tamisra, listovi.

5. Rasatala čakra – Sebičnost. Zatvaranje vela “ja” i “moje” zaslepljuje prirodni nagon da se brine za druge. Svaka akcija je isključivo za ličnu korist. Značenje: “donji vlažni region.” Ravan: Rijisha, članci.

6. Mahatala čakra – Postupanje bez savesti. Preovlađuje slepilo za više impulse. U ovom region su potpuno strani krivica, griža savesti, pa čak i strah. Kriminal je život. Značenje: “najveći niži region”. Ravan: Kudmala, stopala.


7. Patala čakra – Pakosti i ubistva. Virtuelni pakao mržnje, boli, ubistvo samo po sebi, bez griže savesti. Razum retko dostiže ovaj region. Značenje: “niži region pokvarenosti.” Ravan: Kakola, pete.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:09 pm

[size=32]Ida, Pingala i Sushumna[/size]
Ida, Pingala i Sushumna
Ida, Pingala i Sushumna

Ovde su ilustrovana tri glavna nadija: ida, pingala i sushumna, tri psihičke nervne struje kroz koje teče prana iz centralnog izvora, Šive. Ida i pingala se prepliću oko kičmenog stuba, što je prikazano na donjoj slici radi vizualne ilustracije. Oni počinju u muladhara čakri, ukrštaju se u manipura i vishuddha čakri i sastaju se u sahasrara čakri. Ida nadi, je roze boje i ženstvena je u prirodi, i ona je kanal psihičko–emocionalne energije. Pingala nadi, je plave boje i muški u prirodi, on je kanal intelektualno–mentalne energije. Ona teče nagore i završava na desnoj strani tela. Sushumna nadi, je glavna struja, bledo žute boje, prolazi kroz kičmeni stub od muladhara čakre iz baze do sahasrare krunske čakre glave. To je kanal kundalini.

Slika 5. Čovekov sistem od 7 čakri i tri glavna nadija: ida, pingala, sushumna.

U ezoteričnoj praksi se pored 7 glavnih čakri i njihovih 7 Anđela Čuvara, često koristi i 8 Krunski Anđeo Čuvar. Oni stoje u međusobnoj vezi sa radom čakri i odgovarajućim nivoima svesti.

Slika 6. Čakre pulsiraju

U nastavku su redosledom navedeni Anđeli Čuvari zajedno sa svojim vibratornim prizivnim formulama, i to ovim redom:
1.Anđeo Saznanja – Om
2.Anđeo Spoznanja – Ma
3.Anđeo Mudrosti – Ni
4.Anđeo Plemenitosti – Paj
5.Anđeo Ljubavi – Me
6.Anđeo Mira – Hum
7.Anđeo Istine – Hrim
8.Krunski Anđeo – Aum Rah

Ovo je praktična upotreba priziva 7 glavnih Anđela i osmog Krunskog Anđela. Kada 7 glavnih čakri rade ispravno zajedno one rade kao jedinstveni sistem, tada 8 Krunski Anđeo, koji je bele, zlatne, srebrne boje, odnosno boje specifičnog dominirajućeg zraka te osobe, isijava iz celog jedinstvenog bića!

Da ne bi neko mislio da se radi o grešci postoji i Indijska mantra Om Mani Padme Hum što znači “O, ti dragulju lotosu”. No ne daj se o Čitaoče zbuniti, postoje formule i formule i ima ih toliko koliko tonova postoji u čitavim kosmosima!

Za Belo magijski rad potrebno je uspostaviti kontakt i sa Anđelima Vidovitosti i Anđelom Bele Magije. I još treba znati ovo:


Slika 7. 7 glavnih čakri su smeštene i napred i nazad.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:10 pm

Poznato je da je sistem čakri usko povezan sa radom endokrinih žlezda, koje luče hormone u krvotok ili limfu. Kako se čovekovo Ja nalazi u krvi, otuda je njegova veza i razvoj usko povezan sa radom žlezda i hormonima koje one luče. Hormoni obezbeđuju i osiguravaju ispravan rad pojedinih organa, te su neophodni i za sam život ljudskog bića, jer učestvuju u važnim hemijskim procesima u složenoj materiji, fizičkom telu. Usled nepravilnog rada endokrinih žlezda mogu nastati različiti poremećaji i bolesti. Rad žlezda je povezan putem krvi sa čovekovim Ja, preko koga se može uticati na rad ovih žlezda, a takođe se sve bolesti, svi poremećaji u složenoj materiji, mogu otkriti analizom sastava krvi do čega će nauka zasigurno doći. Glavne endokrine žlezde, se mogu svrstati u sledećih (7):

1. Hipofiza, koja je smeštena u osnovi mozga. Ona kontroliše rad svih ostalih žlezda. Hipotalamus, ova žlezda je povezana sa hipofizom i ona je kontrolni centar simpatičkog i parasimpatičnog nervnog sistema.
2. Epifiza, smeštena u centru mozga, proizvodi hormon melatonin, koji utiče na spavanje, bio–ritam i seksualnu aktivnost.
3. Tiroidna žlezda – paratiroidna, smeštene su u grlu, tiroidna žlezda proizvodi hormon bogat jodom koji kontroliše metabolizam, a paratiroidna žlezda reguliše kalcijum i Fosfor u metabolizmu.
4. Grudna, timus žlezda, u nižem delu grudi, utiče na imuni sistem i regulisanje razmene električnih aktivnosti iz nervnog tkiva u mišiće.
5. Pankreas, proizvodi sokove za varenje, insulin, lipokaik.
6. Jajnici, kod žene, proizvode ženske seksualne hormone, estrogen i progesteron. Testisi, kod muškarca, proizvode spermu i testosteron.
7. Nadbubrežna žlezda, proizvodi adrenalin i ostale hormone koji utiču na metabolizam.

Glavne čakre hrane energijama određene zone tela i žlezde koje se u tim zonama nalaze. Broj latica čakri je ustanovljen na osnovu potreba kvaliteta energije koje su potrebne određenoj zoni tela, kao i sadašnjem i budućem razvoju čovekovih duhovnih organa, te tako imamo:

Žlezde Čakre
1. Nadbubrežna osnova 4 latice
2. Jajnici/Tetisi krsta 6 latica
3. Pankreas trbuh 10 latica
4. Grudna srce 12 latica
5. Tiroidna grlo 16 latica
6. Epifiza obrva 96 latica
7. Hipofiza venac 1000 latica


Žlezde kontrolišu i stimulišu sva područja rasta i blagostanja složene materije, utiču na volju, osećanja kao i sposobnost mišljenja ljudskog bića. Sada ovde imamo dvosmerni uticaj, jedan ide u smeru od čovekove volje, osećanja, mišljenja, i čovekovog Ja prema složenoj materiji. Taj smer nam govori da poremećaji u čovekovom mišljenju, osećanju ili volji utiču na rad žlezda koje opet utiču na krv i time na razvoj čovekovog Ja koji se u krvi nalazi. Isto tako imamo u suprotnom smeru situaciju da poremećaj rada žlezda utiče na njegova osećanja, mišljenje i njegovu volju, a preko krvi opet na formiranje čovekovog Ja. Njihovo pravilno okretanje, u smeru kazaljke na satu, određenom brzinom je bitno jer ljudsko biće putem njih komunicira i puni se energijom kosmosa i razmenjuje energiju sa drugim bićima. Putem čakri, svetlosnim transformatorom, vibracije iz univerzuma putem elektromagnetske indukcije i rezonance, po kosmičkom zakonu isto privlači isto indukuju u naš nervni sistem, pune složenu materiju strujama, energijama, određenih frekvencija, a koje zavise od broja latica na čakrama, smera okretanja čakri, brzine okretanja i oblika čakre.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:11 pm

Pomoću njih se prenose i indukuju kosmičke struje, koje pune energijom kosmosa nervne čvorove u kičmenom stubu, koji dalje preko nervnog sistema prenose energiju potrebnu za napajanje endokrinog sistema, žlezda. Svaka čakra radi, na tačno određenim frekvencijama koje određuju i njenu boju. One razmenjuju putem indukcije i rezonance sa univerzumom energiju određene vibracije potrebne za rad svake endokrine žlezde ponaosob kao i razvoj složene materije, volje, osećanja, mišljenja, čovekovog Ja i drugih duhovnih organa. Čakre treba da se okreću u smeru kazaljke na satu, tačno određenom brzinom, u skladu sa energetskim potrebama ljudskog bića, da bi obezbedile određeni kvalitet i odgovarajuću količinu enegije iz kosmosa da bi žlezde proizvodile potrebne hormone za održavanje i razvoj složene materije. Preko energetskih centara, čakri, napajaju se pojedine žlezde energijama i vibracijama iz kosmosa koje mogu biti za nju blagotvorne ili destruktivne, a što zavisi od kvaliteta rada sistema čakri. Jer te energije mogu da podstaknu rad ovih žlezda kao i da ga blokiraju.

Ljudsko biće treba da svojim duhovnim napretkom ovaj svetlosni transformator, koji je dobio na poklon od onih božanskih bića, koji su pokrenuli točak evolucije, svojom svešću razvije i upotpuni, tako da on postane pokretan, svetlucav, i da mu se sve latice okreću. Zato je bitno da ljudsko biće razvija svoju svest kroz obrazovanje određenih snaga mišljenja, osećanja i volje usklađene sa univerzalnim zakonima postojanja. Ove snage trebaju da odgovaraju tačno određenim moralnim, misaonim, osećajnim i voljnim strujama univerzuma da bi svetlosni transformator radio u punom sjaju. Kada čovek bude dostigao svoj potpuni razvoj, a ovaj svetlosni uređaj bude radio u punom cvatu imamo u prvih šest čakri okretanje 4+6+10+12+16+96=144 latica, gde iz svakog lista prolazi po jedna svetlosna nit ka svakom listu u 1000 lisnoj sedmoj čakri, tako da tada dobijamo broj 144000 koji je čuveni broj u Apokalipsi, a odnosi se na Bogočoveka, bića pune svesti i svetlosti. Tada će davno izgovorena rečenica starih mudraca sa Istoka, da je cvet ceo svet, dobiti svoje pravo značenje. Naime, da ponovimo, u prvoj čakri imamo 4 lista, u drugoj 6, trećoj 10, četvrtoj 12, petoj 16, šestoj 96, što nam ukupno daje 144, iz svakog lista svake čakre ide jedna svetlosna nit u 1000 lisnu čakru i tada imamo 144×1000 što znači da je broj 144000 broj čovekovog potpuno ostvarenog svetlosnog bića i to je jedan od ključeva Apokalipse!

Mesto gde možete dobiti:
1.Tumačenje Vašeg znaka podznaka, i analizu po horoskopskim kućama;
2.Trenutnu sliku Vaše Aure u bojama na Vašem Astro – Energetskom telu;
3.Grafički prikaz trenutne snage Vaših planeta koje se nalaze na Vašoj Auri raspoređene po šemi Drveta Života i koji se ispoljavaju preko spoljašnje tj. objektivne ličnosti;
4.Grafički prikaz trenutne snage vaših unutrašnjih elemenata koji se nalaze na Vašoj Auri i koji se ispoljavaju preko Vaše unutrašnje tj. subjektivne ličnosti;
5.Grafički prikaz toka Vaše energije kroz četiri ravni u vremenu, u funkciji vašeg pitanja; je na Auraplanets–u koji se nalazi na sajtu:

www.fenomeni.rs

Mir, ljubav, tolerancija! Harmonija!


Tekst pripremili: Aca i Ranka

Kutak za donatore

Svi koji iskreno hoće i mogu da pruže pomoć u daljem radu graditeljima sajta kao i izdavanju dela iz edicije Hrama Ezoterije mogu da jave na e-mail: kontakt@hramezoterije.com ili na telefon: 065/6087073 – Aca

Izložba Slika Amblema

Katalog dela Rudolfa Štajnera

Ovde možete pogledati katalog i naručiti dela Rudolfa Štajnera u izdanju Antroposofskog kulturnog centra. Navedene knjige možete da naručite putem telefona: 011/2158-135 ili e-mail-a: vkecman@ptt.rs

Preporučujemo ezoterijski roman

Poštovani čitaoci, dragoceni ezoterijski roman pod naslovom Zarobljenici Vremena u ediciji Hrama Ezoterije čiji je autor Vilmoš Jakobi možete čitati na sajtu, a uskoro će biti dostupan u štampanoj i elektronskoj formi.

Preporučujemo najnoviju knjigu

Knjigu Putevi Hermesa – Smaragdna Tablica Temelji Stvaranja Sveta možete pogledati na sajtu Hrama Ezoterije i poručiti na telefon 065/6087073 Aca.

Poručite knjigu

Energetska Knjiga „Između dve strane“ – autor iscelitelj Grozdana Andrić Vujović. Sadržaj knjige otkriva poreklo čoveka na planeti Zemlji, broj i položaj planeta u Kosmosu, uticaj astralnih linija, čvorova i astralnih kapija na ljude i mnogo još drugog zanimljivog. Takođe, otkriva i postojanje dva nova sveta na našoj planeti, daje zanimljivo objašnjenje šta je to kvantna fizika i još puno toga što do sada niste znali. Ovo je energetska knjiga koja projektuje svetlosne polarizovane energije koje deluju isceljujuće i opuštajuće na ceo organizam. Knjiga „Između dve strane” stvara jaku isceljujuću energiju kojom leči sve mentalne i fizičke bolesti. Naručite i uverite se, cena 10 eura + ptt!!! Knjigu možete naručiti na telefon: 064/11 35 32 9.


Zadnja promjena: Admin; pon sij 26, 2015 6:18 pm; ukupno mijenjano 1 put.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:17 pm

Kšetrami čakri
Kšetram znači polje ispoljavanja, i misli se na područja u kojima čakre ispoljavaju svoju aktivnost. To su značajna mesta, jer ih koristimo u praksi kako bi lakše odredili tačan položaj same čakre. Zatim, stimulacijom tih područja, aktivirajući impulsi se putem nadija sprovode i deluju na same čakre.

 1. Muladhara čakra nema svoj kšetram, odnosno to je samo mesto gde se ona nalazi.
 2. Svadhišthana čakra ima svoj kšetram u području pubične kosti.
 3. Manipura čakra – područje pupka, taj se centar naziva nabhi čakra.
 4. Anahata čakra – područje grudi.
 5. Višudhi čakra – u području grla
 6. Agja čakra - prostor između obrva – bhrumadhja ili trikuti


Brahma Upanišade pominju četiri mesta gde božanstvo – Brahma sija:

 1. Nabhl – pupak
 2. Hridaja – srce
 3. Kantha – grlo
 4. Murdha – glava


Meditacijom na ove centre, može se postići Brahman
Glavne cakre su:
1. Osnovna cakra-Mhuladhara (između anusa i genitalija) Povezana je s bazicnom zivotnom energijom i adrenalinom. Kontrolira važne zivotne reakcije.,
2. Splin cakra- Svadhisthana u nervom centru u predjelu iznad spolnih organa (ili ispod pupka) -lotos sa 6 latica. Povezana je sa zadovoljstvom i osjetilima.
3. Solarni pleksus cakra- Manipura u zivcanom centru iznad pupka - plexsus solaris - lotos sa 10 latica. Kontrolira dotok energije u sve unutarnje organe ispod dijafragme i povezana je sa gusteracom.
4. Srcana cakra - Anahata (u centru grudi) lotos sa 12 latica. Povezana je sa srcem, grudima i plucima.
5. Grlena cakra- Visuddha (u osnovi grla), u dnu vrata u blizini stitnjace - lotos sa 16 latica. Povezana je s mišljenjem kao i s komunikacijom i govorom.
6. Ceona cakra -Ajna (u sred cela), poznatija pod nazivom treće oko - lotos sa 2 latice. Povezana je s glavom, ocima i uopsteno sa percepcijom. Na dubljoj razini povezana je s nasom unutrasnjoscu i fizioloskim razumijevanjem.
7. Krunska cakra- Sahasrara (celo - tjeme iznad kose) - sjediste pozitivnog pola Visnua - lotos sa 1000 latica. Otvara se prema gore i ne djeluje samostalno već ovisi o ispravnom djelovanju drugih cakri kako bi uopste dobila mogućnost razvoja. Sahasrara je prvobitno ishodiste vremena, prostora, energije, mase i materije. Ona nije ishod ili izvor u vremenu ili prostoru. Ona je neprouzroceni uzrok svih uzroka. Tu nema ni ima ni nema, ni tu ni tamo, ni sad ni onda…

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:24 pm

Čakre

Čakra na sanskritu znači “vrtlog“ ili „krug“. Čakre imaju mnogo dublje značenje i dublju dimenziju od samo energetske i one pripadaju psihičkom telu koje se u jogi zove vigjanamaja koša. To je tzv. kauzalno telo ( karana šarira) U kundalini tantra jogi čakre se tumače kao transformatori energije, kosmičke energije tzv. mahaprane, ali su istovremeno i generatori energije ili prane.
Da bi razumeli čakre neophodno je krenuti od prvobitnog stvaranja svesti i kosmosa. Pre nastanka kosmosa , Univerzalna svest (Logos) je bila uspavana. Nalazila se u svom dubokom snu. Svi smo čuliu za teoriju Velikog Praska , ili kako je nastao čitav univerzum. Velikom prasku je predhoodila sveopšta disolucija čitavog univerzuma – Pralaja, kada se celokupna materija čitavog kosmosa sažela u jednu tačku, nesagledive gustine. Svakolika energija, sva iskustva i istorija nebrojenih svetova, sve se povuklo u jednu ifinitezimalnu tačku koja se u Tantra jogi zove bindu.
Sve što postoj se povuklo u stanje apsolutnog mirovanja. Svest je utonuila u svoj duboki kosmički san. Postoji svesno stanje, stanje snova i stanje kada se um potpuno povuče u sebe, kada je u stanju dubokog sna. To je stanje u kojem nema nikakvih sadržaja, stanje kada ništa nije predstavljeno umu. Kada su svi sadržaji izbalansirani i potrti. U određenom trenutku dolazi do buđenja. Niko ne može da da odgovor na pitanje šta je uzrok buđenja uspavane svesti. Ono se dešava samo po sebi. To buđenje Kosmičke svesti se dešava unutar same svesti. U Vedama je zapisano „Sa aikšata“ što znači „on ili ono vidi“, i prvo što je on ili ono videlo, su sadržaji celokupnih kosmičkih prošlih iskustava. Sva ta iskustva se u jogi zovu samskara. Ono, Bog. je poželeo da bude mnoštvo i ta njegova želja da bude mnoštvo je pokrenula sveopšte kosmičko stvaranje.
Čakra smeštena na temenu, zove se sahasrara. Sahasrara na sanskritu znači hiljadu latični lotos – simbolišući svu beskrajnost i večnost sveprožimajuće, omnipotentne i svemudre Kosmičke svesti. Čakre su simbolično predstavljene lotosima. Sahasrara ustvari nije čakra u onom smislu reči kako su one opisivane. Ona predstavlja kosmičku svest, beskrajnu, beskonačnu svest iz koje je nastao život.
Ta beskrajna, sveprožimajuća svest je u procesu stvaranja predhodno bila sažeta u jednu tačku – bindu. Bindu se nalazi na gornjem delu potiljka, ili donjem delu temena. To je mesto gde neke sekte nose perčin. I ako pipnemo taj deo između potiljka i temena, videćemo da je taj deo zaravnjen. Da bi objasnili bindu, vratićemo se na ničim ograničenu, sveproimajuću svest, koja je tek prolaskom kroz bindu dobila svoje određenje, atribute, kod i istoriju. Bindu je kapija, kroz koju kada svest prođe, dobija svoje obeležje, njena istorija biva kodirana, određena. Sve stvari na svetu, žive i nežive imaju svoj bindu. Bindu je prolaz, i na taj način kontakt sa beskrajnom svešću, sa neograničenim potencijalima kosmičkog uma. U tom smislu bindu je mesto rađanja i mesto povratka ka svom praizvoru. Put stvaranja se zove pravritimarg, to je proces evolucije, koji se od Sahasrare, prolaskom kroz Bindu, nastavlja i odvija dalje kroz sve čakre i u ljudskom telu završava Muladharom – prvom čakrom. Joga, kao i sve druge duhovne discipline su nivritimarg. Nivritimarg je put vraćanja ka praizvoru.

Bindu je kao što smo rekli – tačka, a znači još i kap koja kapljebindu visarga. Ta kap je život, amrit, nektar života koji nam je dat i koji mi konzumiramo. To je ljubav, to je energija koju mi dobijamo svojim rođenjem i u životu je koristimo i trošimo. Kada je potrošimo, vraćamo se nazad po novu porciju. Bindu se još zove ćitgana, što znači, ono što ima koren u beskonačnoj svesti. Da podsetimo, svaka stvar, živa i neživa ima svoj bindu, iz kojeg nastaje i kome se vraća. Bindu je predstavljena mesečevim srpom iza koga je beli prazan krug. Taj krug predstavlja beskrajnu svest, koja je iznedrila konkretnu, personifikovanu svest, koja se tek kroz bindu manifestuje.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:25 pm

Sledeća čakra je Agja, tzv.treće oko. To je tako reći prva čakra u silaznoj putanji svesti i zovu je još Ađna. Ako bi povukli horizontalnu liniju kroz slepoočnice, a drugu između obrva, na mestu njihovog preseka, tačno u sredini glave, nalazi se Agja čakra i ona odgovara epifizi. Agja ili ađna znači – znanje ili naredba, komanda. Zove se još i božansko okodivjačakšu ili oko intuicijegjanačakšu. Ovde prvi put dolazi do osećaja - ja jesam. To je ono što u meditaciji pokušavamo da realizujemo. To „Ja jesam“ nije vezano za status, ili telo, za iskustvo koje sam imao u ovom ili prošlim životima. Nije vezano ni za pol, niti godine starosti, ili stečeno iskustvo, nije vezano ni za šta što je prolazno i što se završava smrću ovog ili drugih u vremenu prolaznih tela. To je samo osećaj jastva ili sopstva. To je osećaj samo-svedočeće svesti. Nasuprot tome „ja“ je sve ostalo, što može biti predmet posmatranja. Postoji samo - svedočeća svest, večni posmatračdrašta, ili svedoksakši, svekolikog zbivanja i uloge koje u životu igramo, sve ono iz čega, kao posmatrač mogu da se izdvojim i observiram – drišja. To je kreacija – Prakriti ili Šakti, nasuprot Puruši ili Šivi kao nedodirljive, večne, samo - svedočeće svesti.
Ova čakra je veoma bitna u procesu buđenja energije. Veoma je važno da izgradimo taj stav svedoka i posmatrača na sve što nam se dešava na subjektivnom i objektivnom planu. Taj stav svedoka ili posmatrača se zove drašta bhava. Plač deteta, smeh mladića i misli starca. su samo manifestacije Prakriti - Prirode, čijoj manifestaciji spokojno svedočim. Na ovom nivou svesti se um jogija više ni za šta ne vezuje, jer je pozadina svakog iskustva, svake želje, svake akcije-spoznata, pa, prema tome nema za šta da se vezuje, odnosno nema više ničega što bi ga privuklo, sve što u njegovoj svesti nastaje, kao subjektivni doživljaj, i sve što nastaje na mundanom planu, kao objektivna manifestacija, je Jedno, kojem on svedoči. Iz svekolikog životnog iskustva se izdvojila čista, kao esencija postojanja, samo-svedočeća svest – ja jesam ili aham, koja je nasuprot svemu onome što može biti predmet posmatranja i spoznavanja – idam što znači „to“. Iz tog osećaja, dalje posledično nastaju preostale čakre.

Sledeća čakra je Višudhi. Mesto na telu preko kojeg je kontaktiramo, jeste vratni deo kičme preko puta grkljana. Iz osećaja „ja jesam“ – Aham kara, nastaju osećaji - Tanmatra: osećaj zvuka (prostora), osećaj dodira, vida ukusa i mirisa. Iz Tanmatri su nastali kosmički elementiTatve: Akaša Prostor, VajuVazduh, Agni Vatra, Apas – Voda i PrithviZemlja.
Prvo je stvoren prostor. Mnoge škole, naročito budističke, pridaju veliki značaj meditaciji na prostor. Prostor se zove Akaša i odgovara Višudhi čakri. Sve stvari nastaju iz , i vraćaju se u prostor. Svi čvrsti objekti, čak i ovo naše telo, koje deluje kao kompaktno i zgusnuto, se u stvari većinski sastoji od prostora. Ako izmerimo prostor između atomskog jezgra i elektrona, videćemo da je on ogroman i daleko prevazilazi veličinu samog atomskog jezgra i elektrona koji se oko njega okreću. Sve je u suštini prostor, u kojem se stvari pojavljuju, u njemu traju, i u njega se vraćaju. Od misli i osećanja, do pojava na objektivnom planu postojanja. Budisti meditiraju na Prostor, neprestano svedočeći svemu onome što u tom prostoru nastaje, traje i u njega se vraća. Svesni toga da podela na „spoljašnji“ i „unutrašnji“ prostor je samo mentalna kategorija i uslovljenost uma. Postoji samo svest koja jeste prostor, Kham Brahman i večno „sada“ u kojoj se sve stvari manifestuju, i kojoj se nakon odigrane role, vraćaju. Kao riba, koja je iznenada isločila iz mirnog jezera i u njega se ponovo vratila. Tako i stvari i događaji, imaju svoje poreklo, trajanje i nestajanje. Prostor ima karakteristiku zvuka, jer samo kroz prostor zvuk može da se kreće. Iz prostora nastaju drugi kosmički elementi, odnosno druge čakre.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:26 pm

Čestice svesti imaju određenu brzinu kretanja. Recimo, voda može da se manifestuje kao kocka leda, ako je zagrejemo, preći će se u tečno agregatno stanje, ako je i dalje zagrevamo, na kraju će se pretvoriti u paru. Slično se ponašaju i čestice svesti. Od fantastično velike brzine kretanja, koje je karakteristično za više nivoe postojanja, čestice sve više usporavaju da bi na kraju došlo do njihove kondenzacije na nivou elementa zemljePrithvi.
Nakon elementa ProstoraAkaša, sledeći element koji se pojavljuje je Vaju ili Vazduh i sa njim po prvi put dolazi do pojave svetla, jedva vidljivog svetla, jer je pre toga preovladavao potpuni mrak Akaše. To je Anahata čakra. U Anahata čakri, tzv.srčanom centru, brzina kretanja čestica svesti je manja nego kod Akaše – Etera. Iz tame Etera se pojavljuje šest tačaka plavo-sivkaste boje koje su raspoređene u vidu heksagona, u čijoj strukturi se nalazi heksagram. Kada duboko uđemo u meditaciju, heksagram ponekad bljesne iz mraka, što znači da smo stupili u kontakt sa elementom vazduha.
Zatim, u daljem procesu evolucije svesti, brzina kretanja čestica koje je sačinja
vaju, još više opada i dolazi do nastanka sledećeg elementa – Agni ili Vatre. Tu se prvi put svetlost u potpunosti iskazuje, zahvaljujući kojoj, sadržaji u umu, a kasnije i na objektivnom planu mogu biti, sagledani, spoznati i viđeni. Manipura čakra
Tu prepoznajemo oblike Rupa, ili Artha, koji se ne odnose samo na spoljašnje, već i na unutrašnje oblike, u vidu samskara impresija uskladištenih u svesti, koje su predhodile njihovoj objektivnoj manifestaciji. Ova čakra odgovara čulu vida. Element Vatre je predstavljen jarko crvenim obrnutim trouglom.

Brzina kretanja čestica se i dalje usporava, nivo zgušnjavanja je sve veći i dolazi do pojave elementa Vode ili Apas, koji odgovara Svadhišthana čakri. Svadhišthana je druga čakra posmatrano odozdo i predstavljena je snežno belim mesečevim srpom, koji je simbol elementa vode. Svest se na kraju kondenzuje u element ZemljePrithvi. To je prva čakra na nivou ljudske egzistencije – Muladhara. Prikazuje se u vidu žutog kvadrata, koji simboliše element Zemlju. To je materijalni plan, svet formi i imena.

Tantra kundalini joga, koja je veoma kompleksna praktična filozofija iz koje je nastala joga, ne pripada ortodoksnom filozofskom sistemu Veda. Iako je po svojoj suštini monistički filozofski sistem, evoluciju i samo postojanje posmatra kroz manifestaciju samo-svedočeće svesti – Šiva, kao večitog i ničim zaprljanog i na bilo koji način dodirljivog od strane kreacije entiteta, sa jedne strane i čitave kreacije, od misli i osećanja i svega onog što je u domenu nesvesnog, podsvesnog i svesnog uma, kao i celokupne objektivne manifestacije života, kao Šakti, sa druge. Kad kažemo Šiva, pod tim ne podrazumevamo i ne mislimo na Boga Šivu, već na statičnu, sveprožimajuću svest – Ćit. Svakako , takav stav ne treba očekivati od većine vernika u Indiji, koji se obraćaju Šivi kao personifikovanoj formi besformnog i impersonalnog Boga. Kao hrišćanstvo, tako i hinduizam i druge religije treba tumačiti u njihovoj ezoternoj formi i značenju. Veliki deo populacije vernika nije u stanju da ezoterno sagledava suštinu svoje religije ili filozofskog učenja. Bliža im je ideja personifikovanog, kroz formu iskazanog božanskog načela.
Kada se kosmička svest - Ćit, ili Šiva, probudila iz svog dubikog sna i kada je poželela da bude mnoštvo, njegova (Šivina) želja da se pretoči u mnoštvo jeste Šakti. Želja i volja svesti – Šive – Kama, predstavljena je ženskim principomŠakti, a sama svest koja je večni posmatrač, predstavljena je muškim principomŠiva. Šakti je energija, kreativni deo svesti – Šive. Ona je njegova snaga, volja i energija. ona je Maha Kundalini. U Tantrizmu su Šiva i Šakti predstavljeni kao par u ljubavnom zagrljaju. Taj simbol govori o sjedinjenju svesti i energije i svako od nas teži uspostavljenju tog prvobitnog jedinstva. Jung je razlikovao četiri vrste anime ili animusa, i svako prema svom nivou svesti nosi u sebi i projektuje svog animusa odnosno animu, u nastojanju da ponovo ostvari celovitost. 

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:27 pm

Kosmička svest je nakon buđenja iz svog dubokog kosmičkog sna, bila jedinstvena. Prosnuvši se, sagledala je sebe samu i sva pređašnja iskustva koja od pamtiveka u sebi nosi. Kognitivni deo nje – Aham, sagledava sve što može biti spoznato i sagledano – Idam. To se sve odigrava u njoj samoj. Subjekat i objekat su jedno. Spoznavalac i spoznavano su jedno. Nakon prolaska kroz kapiju i matricu Bindu-a, pod uticajenm iluzije - Maje i njenih instrumenata i omotača obmanekančuka-sa, svest biva ograničena vremenom i prostorom, kada dolazi do njene fragmentacije na subjekat i objekat. Pod uticajem kančuke vremenaKaala, vreme se deli na prošlo, sadašnje i buduće. Vezujući se za stvari koje su prolazne u vremenu i sam postajem prolazan tj. smrtan i ograničenog trajanja. Svest o prolaznosti i ograničenosti trajanja ideja na kojima moja svesnost sada ima i gradi svoje utočište, me primorava i prinuđen sam da određene stvari u životu na vreme završim, i to je sledeća kančukaNijati. Svest koja je pre bila apsolutno slobodna, sad postaje ograničena i sputana. Više nisam celovit i ono što je bilo u sklopu mene, sada je van mene. Večna želja da ponovo budem celovit – Purnam, rađa Raguželju da imam stvari koje su sada van mene. Način na koji pokušavamo da zadovoljimo tu našu želju za celovitošću nikada nas neće učiniti potpunim, pa se zato želje nikada ne mogu iscrpsti. One se realno rastvaraju u saznanju da je jedinstvena svest, čijom je voljom i željom sve nastalo i nastaje, nije nikada prestala da bude jedinstvena i ničim zaprljana. Drugi put je put patnje, kada dolazi do prirodnog i prinudnog gašenja svih želja usled bolesti, nemoći i starosti, samo što u tom slučaju klica želje ostaje i dalje neostvarena i neintegrisana sa individualnom dušom i čeka novo telo kako bi individui ponovo davala smisao života, držeći je tako u beskrajnom krugu samsare - ciklusa ponovnog rađanja i umiranja. Dakle, Šiva i Šakti su bili i u suštini nikada ne prestaju da budu Jedno. kao što ulje iscuri iz semenke susama kada se stisne, na isti našin Šakti nastaje iz Šive. „Hridajam paramešituh“ – „ona je srce samog Boga“. P rvobitna svest ničim ne biva narušena i ako u njoj i iz nje, njenom voljom i željom nastaje taj prvi titraj stvaranjaSpanda, kao kreativni aspekt nje same – Ćidrupini, i koji se u njoj samoj ispoljava kao kontrakcijamudra i njena negacija. Sama ideja postojanja, bilo to na nivou semena svestibiđam, samskara, vritija, i posledičnih nivoa postojanja u lancu evolucije, su negacija i kontrakcija Beskrajne kosmičke svesti, koja, kao i pre tako i nakon stvaranja, ostaje ono što je uvek bila, slobodna, večna i ispunjena.Pod uticajem omotača obmane, nastaje Purušaindividualna duša, koja je ustvari Atmakosmička duša ograničena od strane Maja Šakti - kosmičke iluzije. Ovde svest – Puruša, sebe vidi odvojeno od objekta – Prakriti. pod uticajem kančukaomotača obmane. Puruša ograničeno doživljava svet oko sebe (kimćit). Kao što je Šakti negacija Šive, (statične sveprožimajuće Kosmičke svesti), tako je i Prakriti negacija Puruše. Puruša i Prakriti nastaju simultano.

Iz Prakriti nastaje Antah Karana (unutrašnji instrument), koji sačinjavaju: Buddhi Viši Um ili MahatVeliki princip, iz kojeg se diferencira Ahamkaraosećaj „Ja“, iz kojeg dalje posledično nastaje pet Tanmatrisuptilnih senzornih potencijala, iz kojih nastaje pet kosmičkoh elemenata - Tatvi, ili Bhuta – sa. Iz osećaja „Ja“, nastaju i pet čula, čulnih organa percepcije, kao i pet organa akcije. To su: organi percepcijeGjana Indrija i organi akcijeKarma Indrija. Gjana Indrija (kognitivni osećaji) su: čulo vida, sluha, mirisa, ukusa, i dodira, koji korespondiraju sa senzornim organimaočima, ušima, nosom, jezikom i kožom.
Karma Indrija (konativni osećaj) su: glasne žice (govor), šake (manipulativne aktivnosti), stopala (lokomotorne aktivnosti), anus (ekskretorne aktivnosti) i seksualni organi (prokreativne aktivnosti).


 1. Muladhara čakra vlada čulom mirisa. Nos je njen gjan indrija, a anuskarma indrija.
 2. Svadhišthana čakra vlada čulom ukusa. Jezik je njen gjan indrija, a poini organikarma indrija.
 3. Manipura čakra vlada čulom vida. Oči su njen gjan indrija, a stopalakarma indrija.
 4. Anahata čakra vlada čulom dodira. Koža je njen gjan indrija, a šake - karma indrija.
 5. Višudhi čakra vlada čulom sluha. Uši su njen gjan indrija, a glasne žice – karma indrija.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:27 pm

Gune kao svojstvo Prakriti i njihove lokacije u čakrama

PrirodaPrakriti se iskazuje kroz trojni aspekt Guna. Gune, kao što smo videli, su svojstva, kvaliteti Prirode, koji odslikavaju nivo razvijenosti nečije duše. One ne govore samo o intelektualnim sklonostima i emotivnoj zrelosti, već odslikavaju razvijenost i senzitivnost uma, njegovu sposobnost da shvati istinu i u skladu sa njom se ponaša.
Buddhi kao najrazvijeniji aspekt Prakriti, predstavlja Satva gunu. On iskazuje svu jasnoću impersonalnog uma, koji nije zaprljan navikom prisvajanjaAhamkara, neurotičnom tendencijom Manasa da stalno prikuplja podatke, niti sećanjimaĆita. On je čist poput prozračnog kristala, koji odslikava svetlost Puruše – individualne duše. Satva, bukvalno znači ono što ima prirodu istine (Sat).

Radžas guna predstavlja rastrzanost i nemir uma, koj je u potpunosti okrenut spoljašnjim događajima i stvarima, nastojeći u njima da nađe ispunjenje. U ovom stanju um je uznemiran žudnjom i željama. Radžas bukvalno znači – mrlja ili dim. On je aktivan, teži moći kako bi dominirao i vladao.

Tamas je stanje inertnosti i tuposti, kao i nesposobnost pravilne percepcije. Um je obuzet neznanjem i strahovima. On je letargičan i težak. Čovek postaje servilan i depresivan.

Kao svojstva Prirode oni imaju svoje mesto u evoluciji. Bez Radžasa ne bi bilo aktivnosti, vitalnosti, energije i pokretačkih burnih emocija. Tamas daje stabilnost i omogućava nastanak solidnih, materijalnih formi, kao što je naše fizičko telo, recimo.
Gune kao svojstva Prakriti imaju svoja sedišta u čakrama. Ona su sledeća:
Muladhara i Svadhišthana su sedišta Tamo Gune
Manipura i AnahataRadžo guna
Višudhi i AgjaSatva guna

Rekli smo da su čakre transformatori kosmiške energijemaha prane. U procesu stvaranja, one transformišu kosmičku energiju, svodeći je ne nače mogućnosti, koje su ograničene kapacitetom i snagom naše ličnosti. Čakre sadrže ogromnu količinu energije koja je zarobljena u samskarama – impresijama i sećanjima iz ovog i mnogobrojnih ranijih života i koje se nalaze u semenom oblikuBiđa. Zato je veoma važno da se u procesu buđenja čakri i energije, prvo krene od Agja čakre, kako bi se predhodno razvio stav nepristrasnog posmatrača i svedoka svih buđenja i iskustava koje taj proces pokreće. Kao što transformator prilagođava jačinu struje u zavisnosti od potrebe potrošača, na isti način u ovoj ulozi, čakre prilagođavaju nesagledivu snagu kosmičke energije našim mogućnostima, razvoju naše svesti , snage našeg nervnog sistema i sposobnosti da volimo i onda kada nam je teško ili kada nas uvrede.
Druga uloga čakri je ta da one služe kao generatori prane – energije. Ovde ih posmatramo izdvojeno, jer svaka čakra, iako su međusobno povezane i hijerarhijski poređane duž kičmenog stuba, ima svoju konekciju sa uspavanim delom kore velikog mozga. Bilo kakva stimulacija i buđenje u bilo kojoj čakri, automatski se sprovodi i stimuliše, i vremenom budi uspavana područja mozga. Čakre su poput ostrva u okeanu. Ostrva predstavljaju planine, zaronjene u dubine okeana, gde je samo mali deo vidljiv, i predstavlja samo fizički, opipljiv i čulima dostupan deo čakre. Zahvaljujući tom vidljivom delu, u stanju smo da kontaktiramo tamne dubine u kojima leži njihova osnova, koju prekrivaju i sakrivaju moćni talasi. Ovo ilustruje činjenicu da su dubine čakri izvan naše normalne percepcije i da se nalaze u korenu same svesti. Stimulacijom njihovih fizičkih lokacija, željeni impuls se prenosi na dublje nivoe, odakle nam stiže i odgovor na to. Čakre su kao neki prekidači koji nam služe kako bi probudili uspavane potencijale beskonačne svesti koja prebiva u Sahasrari. 

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:28 pm

Kaže se da je Kundalini energija, kao aspekt Maha Prane – Kosmičke energije, smeštena u prvoj čakri – Muladhara čakri, međutim ta, kao i sve druge čakre, je samo prekidač, generator energije, koju postepenoi budimo i koja vremenom budi uspavane potencijale naše ličnosti. Međutim, to buđenje ustvari podrazumeva otklanjanje blokada u nama koje nam ne dozvoljavaju da se kosmička svest i energija u potpunosti i slobodno manifestuju. Jer, pravo sedište Kundalini energije je ustvari u beskrajnoj kosmičkoj svesti koja večno boravi u Sahasrari. Tu je ona u stanju potpune probuđenosti, dok je u Muladhara čakri u utrobi nesvesnog. Sve dok se iz kauzalne forme, iz utrobe nesvesnog ne sprovede sećanje do centra u mozgu, pravo razumevanje života izostaje.
Proces buđenja čakri
Proces buđenja čakri se sastoji iz dve faze.U prvoj fazi se aktiviraju prane u različitim čakrama i taj proces se zove Pranothana. On podrazumeva otklanjanje stagnantne prane u njima i njihovo pročišćenje. Jer jedino tako može doći do buđenja svesti u njima, tj. pravog buđenja čakri. Nakon toga može doći do buđenja svesti u čakrama i to je pravo buđenje čakri. U inicijalnom procesu buđenja energije u čakrama ona se nije u potpunosti aktivirala i postoji verovatnoća da se ponovo vrati u uspavano stanje.Tek kada se svest u čakri probudi, ne postoji mogućnost njenog vraćanja u stanje uspavanosti. Kada pogledate simboliku svake čakre, pored jantre. zatim životinje koja je simbolično predstavlja, biđa mantre koja je budi, primetićete da svakom čakrom vlada određena Devi, odnosno Šakti, i Deva tj.Šiva. Šakti je energija a Šiva je svest, koja kada se jednom probudi – čakra je u potpunosti otvorena. Određenom nivou svesti odgovara određena energija i obrnuto. Svest i energija su u svojevrsnom dijalektičkom odnosu. Čakre jednostavno predstavljaju koncept i dimenziju iskustva menifestacije svesti i energije.
Kada se probudi energija u određenoj čakri, u svesti će se pojaviti iskustva koja su karakteristična za tu čakru : U Svadhišthani će se javiti radost, u Manipuri želja za samo - potvrđivanjem, u Anahati osećaj ljubavi, u Višudhi – rasuđivanje i mudrost, u Agji – intuicija i unutrašnje znanje.
Instinkti i Čakre
Prilikom buđenja energije u čakrama, predhodno treba steći kontrolu nad instinktima koji su ukorenjeni unjima. Oni su sledeći:
1.Muladhara – seksualni instinkt (Maithuna)
2. Svadhišthana – strah(Bhaja)
3. Manipura – žudnja za nečim(Ahara)
4. Anahata – instinkt spavanja, (Nidra), kao odsustvo čvrstog oslonca, koje vodi do prekida kontakta između čula i spoljašnje sredine. Kada je um preopterećen čulnim utiscima, dolazi do prorodnog povlačenja uma i to se zove nidra.
5. Višudhi – postoji i peti instinkt koji odgovara ovoj čakri, a to je ego – centrirana svest. To je poistovećenost sa imenom, polom, formom, statusom, godinama, pripadnošću, idejom i predstavom o sebi i sl. Ovde se radi o strahu od gubitka svog identiteta.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:29 pm

Pet prana u ljudskom teluMaha pranaKosmička energija, u ljudskom teklu se deli na pet Prana tzv. Prana Vaju (pod-energija) i to su: Prana, Apana, Samana, Udana, i Vjana. Svaka od njih daje energiju pojedinim organimna u telu i samim tim ima određene funkcije. Prana Vaju deluje u predelu toraksa i daje energiju respiratornim organima. Poznata je kao „dah koji ulazi“. Apana vaju se zove „dah koji izlazi“ i smeštena je ispod pupka u predelu pelvisa. Snabdeva energijom organe male karlice (urinarno-ekskretorni trakt). Samana vaju, ili „srednji dah“ smeštena je između srca i pupka i zadužena je za asimilaciju prane. Omogućava digestiju i apsorbciju hrane. Udana vaju – poznata i kao „gornji dah“, smeštena je u grlu i omogućava gutanje, facijalnu ekspresiju i govor. Vjana vaju rasprostire energiju po čitavom telu, obavljajući regulaciju i kruženje hranjivih sastojaka, tečnosti i energije.
U korelaciji sa čakrama, Apana je u Muladhari, Vjana je u Svadhišthani, Samana u Manipuri, Prana u Anahati i Udana u Višudhi.Nadi – energetski kanali

Nakon buđenja čakri, pristupamo buđenju energetskih kanalaNadi-ja. To su suptilni tokovi vibracija. Reč Nadi dolazi od sanskritskog korena ’’nad’’, što znači tok, šuplja stabljika, zvuk, vibracija i resonanca. To su kanali kosmičke i vitalne energije. U Varahopanišad je rečeno da nadiji prožimaju čitavo telo. Od temena do tabana. U njima je prana – dah života, a u tom životu prebiva Atmakosmička duša, koja je prebivalište Šakti – one koja je stvorila čitav univerzum. Stari tekstovi ih opisuju kao tanka vlakna, slična onima kod korena lotosa. Oni su gusto razgranati duž čitavog praničnog telaPranamaja koše. Hatha Joga Pradipika, stari tekst o Jogi iz 14. veka, govori o 72.000 nadija. Šiva Samhita, iz 17.veka, navodi brojku od 350.000 nadija u ljudskom telu. Bez obzira na ove razlike u broju energetskih kanala, oni su jedinstveni u opisu glavnih nadija u telu. To su: Ida i Pingala, kao suprotni aspekti jedne iste prane ili Šakti, i Sušumna, koja na sadašnjem stupnju čovekove evolucije ostaje uspavana. Ova tri nadija izviru u prvoj čakri – Muladhari, a sjedinjuju se u Agja čakri. Ida i Pingala se spiralno penju gore, prolazeći kroz preostala četiri energetska centra. Neki tekstovi govore da se oni penju gore, Ida levom a Pingala desnom stranom tela, da bi se sjedinili u Agja čakri. Sušumna nadi teče sredinom kičmenog stuba.

Atributi glavnih nadija

Ida nadi, poznata i ka o Čandra nadi – mesečeva energija ili Manas Šaktienergija uma. Ona hladi, predstavja ženski princip, Jin, noć, plave je boje. Povezana je sa parasimpatičkim nervnim sistemom, koji opušta, hladi, smiruje, inrovertizuje. Spiralno se penje iz Muladhara čakre, ukršta se sa Pingala nadijem u četiri glavna energetska centra i završava se u korenu leve nozdrve. Povezana je sa desnom hemisferom mozga.
Pingala nadi ili Surija nadije sunčev energetski tok. on je odašiljač Prana Šakti vitalne, tople energije. Predstavja muški princip, Jang, dan, crvene je boje. povezan je sa simpatičkim nervnim sistemom, koji oslobađa adrenalim kako bi aktivirao mišiće, priprema telo na stres, ubrzava rad srca, ekstravertizuje i zagreva celo telo. Spiralno se penje, izvire iz muladhara čakre, ukršta se sa Idom u gornjim čakrama i završava u korenu desne nozdrve. Povezan je sa levom hemisferom mozga.
Sušumna, poznata još i kao Atma Šakti – energija Kosmičke Duše. Dok energije Ide i Pingale normalno teku kod ljudi, Atma Šakti je probuđna samo kod duhovnika. Kada se energije Ide i Pingale sjedine, budi se neuporedivo veća snaga – Kundalini Šakti. Pre njenog buđenja, potrebno je da se kanal Sušumna probudi i učini prohodnim za tu moćnu duhovnu silu. Sušumna protiče kroz kičmeni stub. Sjedinjuje se sa Idom i Pingalom u predelu medula oblignate – produžene moždine, zbog toga se smatra da je povezana sa centralnim nervnim sistemom.
Cilj joge jeste da se energija pomoću tehnika pranajame usmeri da teče kroz sušumna nadi. Sušumna ostaje zatvorena zbog nečistoće nadija. Tehnike joge nam pomažu da pročistimo čitav sistem nadija. Zatim, određenim tehnikama uspostavljamo kontrolu nad kretanjem Ide i Pingale, balansiramo njihov tok, stvarajući tako uslove za aktiviranje Sušumne. 

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:31 pm

Omotači ili koše

Prema jogi čoveka sačinjavaju pet koša, pet nivoa postojanja ili dimenzija. To su:


 1. Fizički nivoAnnamaja koša, koje sačinjava fizičko telo, njegova anatomija i fiziologija, koja je zadužena za održavanje života na tom nivou postojanja.
 2. Energetski nivoPranamaja koša. To je polje energije koje ne samo da održava u životu naše telo i um, već ispunjava čitav prostor oko nas i u nama. Prostor - Kham je živ i ispunjen Kosmičkom svešćuBrahman. Možemo ga nazvati raznim imenima – Kham Brahman, informaciono polje, kvantni potencijal, polje nulte tačke itd. Krećemo se morem energije koja je u prostoru oko nas i u nama. Sastavni smo deo Maha praneŠakti, kao kreativnog, manifestovanog aspekta kosmičke svestiŠive. u zavisnosti od nivoa svesti, razlikujemo i nivo energije, koji varira od grubog do suptilnog.
 3. Mentalni nivoManomaja koša. To je područje mentalnog sveta i iskustva koji govori o interakciji sopstva sa okolinom. Taj misaoni instrument ili tzv. unutrašnji instrument – Antah karana, sačinjavaju: Buddhi – impersonalni deo Điva atme (individualne duše), intuicija i inteligencija. Ahamkara – poistovećivanje i prisvajanje, ili ego faktor. Manassenzorno-motorne aktivnosti uma. Manas samo prikuplja informacije i reaguje na njih u skladu sa već formiranim navikama. On nema sposobnost procenjivanja situacije koje prima i Ćitaskladište impresija i sećanje.
 4. Kauzalni nivoKarana Šarira ili Vigjanamaja koša. On sačinjava našu životnu filozofiju, koju smo na osnovu mnogobrojnih iskustava stekli. To je naš karakter, koji determiniše našu sudbinu. On modifikuje naše misli i osećanja. U korenu našeg ponašanja, osećanja, misli i dela, stoji naš karakter, koji počiva na fundamentima naše filozofije života. Zato se i zove Kauzalni, ili uzročni nivokarana. Vigjanamaja koša je termin koji opisuje stečenu mudrost i razumevanje, što ne treba mešati sa znanjem, koje je na nivou manomaja koše.
 5. Anandamaja koša – nivo jedinstva sa čitavim kosmosom, blaženstva i lepoteSvaka čakra u zavisnosti od nivoa svesti i energije u njoj, pripada određenoj koši, pa tako:

Muladhara – odgovara Annamaja koši
SvadhišthanaPranamaja koši
Manipura Pranamaja koši
AnahataManomaja koši
AgjaVigjanamaja koši
BinduAnandamaja koši

Uravnotežavanje koša

Na svaki od ovih nivoa postojanja u zavisnosti od nivoa svesti i energije koji ih karakteriše, se pomoću tehnika joge može uticati.
Annamaja koša – postojanje na nivou fizičkog tela se uravnotežava pomoću asana – joga položaja. Da bi položaj mogao da se nazove asanom, potrebno je da budu ispunjena dva uslova, a to su: da položaj bude stabilan i postojanSthiram, i da nam je u položaju prijatno i udobnoSukham. Sthiram i Sukham telu pružaju osećaj zadovoljstva, koji se prenosi i na dublje nivoe postojanja.

Pranamaja košu balansiramo pomoću Pranajame – posebnih jogičkih tehnika, koje se koriste manipulacijom i kontrolom daha, kontrakcijama određenih grupa mišića (Bandha i Mudra) u cilju sticanja kontrole nad unutrašnjom energijom - pranom, i sticanja sposobnosti njenog širenja i distribuiranja po telu i van njega.

Manomaja koša se menja i uravnotežava pomoću tehnika pažnjePratjahare, osvešćivanjem prvo, svih senzacija van tela, zatim unutar tela, i na kraju unutar svesti – Ćite, (ovde pod pojmom Ćita podrazumevamo celokupnu svest: svesno, podsvesno i nesvesno, a ne samo sećanja), kada se pomoću joga tehnika dotok informacija spolja, redukuje na minimum i kada Ćita – svest sagledava sebe samu i stiče nezavisno unutrašnje iskustvo. Kao i pomoću tehnika koncentracijeDharana.

Vigjanamaja košu kontaktiramo putem meditacije- Dhjana i Gjana jogom – putem uvida i razlučivanja.
Cilj joge nije samo svesnost svega onoga što nam se u datom prostoru i trenutku dešava, već svesnost Sebe u datim prostorno – vremenskim okolnostima.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:31 pm

Loke – unutrašnji svetovi i čakre

Prema Hindu verovanju, u skladu sa purnama, postoji četrnaest svestova, nivoa postojanja. Sedam viših i sedam nižih Loka ili svetova.
Viši svetovi su: Bhuh, Bhuvah, Svah, Mahah, Đanah,Tapah i Satjam.
Niži svetovi su: Atala, Vitala, Sutala, Talatala, Rasatala, Mahatala i Patala.
Ovi nivoi postojanja nepredstavljaju samo svetove gde duša nakon napuštanja fizičkog tela odlazi, već nivoe razvoja svesti. Da li ćemo na njih gledati kroz egzoterno ili ezoterno značenje i to zavisi od razvoja naše svesti. Neko će onostrane svetove zamišljati kao nešto „gore“, ili kao nešto što jer „izvan nas“ , a neko kao putovanje kroz sopstvenu svest. Pošto je svest holografska, ne samo prostorno već i vremenski, sve što je postojalo i što će postojati, nikada ne prestaje da postoji. „Nasato vidyate bhavo nabhavo vidyate satah“ (Bhavad Gita)
Ono što ne postoji ne može postojati. A ono što postoji, nikada neće prestati da postoji
Bhuh Loka je zemaljski plan postojanja u kome se nalazimo. On odgovara Muladhara čakri, sedištu elementa Zemlje i Annamaja koše. Nivo svesti koji dominira je vezanost za materiju. Bhuvaha Loka je među-nivo, između Zemaljskog i Nebeskog – Svar Loke. On odgovara Svadhišthana čakri, kao sedištu elementa Vode i Pranamaja koše. Svah i Svar Loka je nebeski plan, gde nakon smrti odlaze duše ljudi kako bi se oporavili nakon zemaljskog života i gde uživaju u zaslugama dobrih dela koje su zaslužili nesebičnim životom na zemlji. Odgovara Manipura čakri , kao sedištu elementa Vatre I Pranamaja koše.
Maha Loka je sledeđi nivo koji odgovara Anahata čakri, gde je sedište elementa Vazduha i manomaja koše. Sa ovog nivoa se duša više ne inkarniše na zemaljskom planu, osim ako to ne bude u skladu sa višom voljom.
Sledeći nivoi postojanja čine viši nebeski plan postojanja – Brahma Loka i obuhvataju nivoe: usavršavanje među Devama – Bogovima. kada je duša jednom postigla nivo Tapa Loke, ona se više ne vraća, sve dok ne evoluira do nivoa Satja Loke. Odatle se duša spušta na niže planove samo svojom voljom, ovaj put kao Avatar, kako bi svojom ljubavlju, mudrošću i snagom pomogla dušama da se izbave iz samsare (ponovnog rađanja).
Đana Loka – odgovara Višudhi čakri, gde je sedište elementa Akaše – Etera i Vigjanamaja koše.
Tapa Loka – odgovara Agja čakri, čakri uma i sedišta vigjanamaja koše.
Satja Loka – odgovara Sahasrari čakri i Anandamaja koši.

Bhuh Loka je čisto materijalni plan postojanja. Bhuvaha i Svar Loke su astralni nivoi. Maha Loka je nešto između astralnog i kauzalnog nivoa, Đana i Tapa Loke su kauzalni svet i Satja Loka je kombinacija kauzalnog sveta i čiste svesti.

Na ovim astralnim nivoima život prolazi slično kao na zemlji. Stres i patnja i dalje postoje, kao što su prisutni u snovima ovde na zemlji. Na višim planovima ceo duhovni svet se sve više rafinira. Na nivou Tapa Loke, ništa osim duhovnog usavršavanja - Tapasja, ne postoji. Stanovnici ovog sveta nisu ni za šta drugo zainteresovani, osim konačnog duhovnog oslobođenja.

Prema hindu verovanju želje su te koje odlučuju koje i kakvo telo ćemo steći i na kom nivou postojanja boraviti. Neke želje se najbolje mogu zadovoljiti u ljudskom, neke u životinjskom, a neke u nekom od tela nebeskog nivoa postojanja. Niži nivoi postojanja odgovaraju životinjskim svetovima. Oni se nalaze ispod Muladhara čakre, koja je u lancu evolucije, najniža ljudska i najviša životinjska čakra.

Prema hindu verovanju postoje tri puta duše nakon smrti, i to su:
Devejan (jan-znači put), to je put svetla, put duhovnika, koji za života nisu postigli oslobođenje. Oni odlaze u svetove Brahma Loke, najviši od viših nivoa postojanja, odakle nastavljaju svoj put ka konačnoj realizaciji.
Pitrijan – put predaka, ili svetovi Čandra Loke - lunarne sfere, gde žive u sreći, koju su zaslužili dobrim delima učinjenim za života na zemlji.
Svetovi pakla – to su neljudski oblici postojanja u kojima kada odrade svoje zle aktivnosti koje su počinili, zaslužuju mogućnost da se ponovo rode na zemaljskom planu.

Čovek koji umire je kao čovek koji je zaspao. Njegove misli i dela koje je učinio u toku života, na svesnom planu, određuju prirodu njegovih snova. Na sličan način nakon smrti, njegova duša doživljava iskustva, koja su odredile njegove misli i dela za života na zemaljskom planu i to putovanje kroz snove može trajati vekovima. Kada se ponovo probudi duša sebe zatiče u novom telu. Kao što je pre više od dve hiljade godina tamilski svetac Tiruvaluvar rekao:“Smrt je kao kad utonete u san, a rođenje kao buđenje iz tog sna“. Poslednja čovekova misao i želja koju ima neposredno pre nego što napusti telo, determinišu njegovu sledeću inkarnaciju. Mogućnost postizanja oslobođenja u tom trenutku je moguća i o tome detaljnije govori „Tibetanska knjiga mrtvih“.
’’Postoje svetovi u kojima vlada potpuna tama. Oni su poznati kao svetovi bez sunca. Oni koji sebe ubijaju odlaze u te svetove“. Ovu treću mantru iz Isavašja upanišade treba shvatiti ezoterno. Svetlost Buddhija osvetljava beskrajnu tamu podsvesnog i nesvesnog uma, tj. nivoa postojanja, u kojima duša prebiva i kroz koje se kreće, u telu i van tela. Na kraju krajeva i dok smo u fizičkom telu, samo zahvaljujući svetlosti Puruše – individualne duše, koja se prosijava kroz Buddhi ili druge instrumente Antah karane, naša čula – indrija su u stanju da percipiraju objekte. Tako je i kada svest uđe u niže nivoe postojanja. gde u odsustvu Sunca – svetlosti Buddhija, vlada tama. U tom totalnom mraku se gubi svaki osećaj za prostor i vreme. To se doživljava u trenutku meditacije, u snovima i nakon smrti.
Tamaghati – samoubica, je onaj koji vrši duhovno samoubistvo – Atmaghat. Tokom života, svaki čovek mora da dozvoli Puruši, svojoj pravoj prirodi – Svabhava, ili višoj svesti da se realizuje kroz proces svadhjaje – samoposmatranja, samosagledavanja, kontemplacijom i meditacijom ili ne odustajanjem od puta akcije – karma joge, da stalno bude aktivan, da uči, čini, usavršava se. raduje i razočarava, uživa i pati, pada i uspinje, stičući tako neophodno iskustvo života koji ga sve više vodi ka konačnoj istini. U suprotnom njegovo Sopstvo će biti potrto i to je pravo samoubistvo duše, koja retardira i nakon smrti biva bačena u niže nivoe postojanja.

Čovek čija je svest boravila za života u nekim od ovih nivoa, u sledećem životu nastavlja tamo gde je stao u predhodnom. Ako je to bio nivo Anahata čakre, u sledećem životu on nasleđuje sve stečene vrline te čakre i odatle nastavlja dalje na svom duhovnom putu.
Jogi svesno napušta svoje telo, vodeći svoju kundalini kroz sušumnu nadi, sve do Agja čakre. On uspostavlja kontrolu nad svih pet prana vaju u njegovom telu, objedinjuje ih, kada sve vitalne funkcije uma i čula, koje predstavlkjaju aspekte praničnog ispoljavanja, bivaju povučene u vjana vaju. On povlači svoju svest iz pet donjih čakri i čula kojima upravljaju, usredsređujući se na Agja čakru, da bi je na kraju podigao ka Sahasrara čakri i kroz fontanelu na temenu glave napustio svoje telo i sjedinio se sa Brahmanom.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:32 pm

Muladhara čakra

Muladhara je prva čakra. „Mula“ na sanskritu znači izvor,koren, „adhara“ znači osnova, što će reći da je muladhar korenska čakra. Kada pominjemo koren, njegovo značenje ovde treba razumeti u svetlu Samkhja filozofije, koja smatra da Priroda ili Prakriti ima svoj izvor tzv. Mula prakriti, kojem se vraća nakon konačne disolucije čitavog univerzuma, pošto se sva materija čitavog kosmosa dezintegriše.
U ženskom telu nju kontaktiramo preko tačke koja se nalazi u ulazu u uterus, sa zadnje strane. U muškom telu ona je u predelu perineuma, (između testisa i anusa). Element zemlja ili prithvi tu ima svoje sedište i predstavljen je žutim kvadratom. Atributi elementa zemlje su snaga i stabilnost, plodnost i umnožavanje svih stvari. Psihološki gledano, čovek na nivou Muladhare svoju stabilnost i utočište stvara u materijalnim stvarima i produženju svog roda. Ovde se seksualnost iskazuje kao potreba za decom u kojoj roditelji podsvesno traže svoju sigurnost.
Svaku čakru simbolično predstavlja neka životinja. Simbol ove čakre je sivi slon, Airavata, sa sedam surli, koji se nalazi u žutom kvadratu. Ova čakra predstavlja anamaja košu, dakle fizičko telo sa svim organima, tkivima, hranjivim sastojcima, jer anna znači hrana koju unosimo u telo i iz koje se telo sastoji. Sedam surli predstavlja sedam tkivnih omotača tela, a to su rasa, rakta, mamsa, medas, ašti, mađđa i šukra. Na leđima slona je veliki tamnocrveni obrnuti trougao, kao simbol Šakti, odnosno kreativne energije, energije plodnosti. Unutar trougla se nalazi Šiva Lingam, boje dima tj. dhumra linga ili svajambhu lingam. Lingam predstavlja svest, tj. nivo svesti koja je ovde zatamljena i prigušena gunom tamasa. Lingam je falusoidnog oblika, koji sam po sebi postoji, oko kojeg je tri ipo puta obmotana zmija kundalini.
Sve čakre su simbolično predstavljene lotosovim cvetovima određenog broja latica, na kojima su ispisana slova sanskrita. Simbol Muladhare je lotos sa četiri latice tamnocrvene boje. Svaka čakra ima zvuk ili biđa mantru koja budi energiju u njoj. Zvuk ove čakre je mantra Lam. Ona odgovara instinktima, a u psihološkom smislu ona odgovara potrebi za sigurnošću koju pokušavamo da zadovoljimo kroz novac, kuću, imanje, decu, preko kojih nastojimo da osiguramo svoju budućnost i kroz njih podsvesno produžimo svoje postojanje. Drugim rečima to je čakra nesigurnosti. Iako je muladhara čakra na najnižoj lestvici u ljudskom postojanju, ona u potpunosti sadrži u sebi kontakt i iskustvo sa sahasrarom, samo što se njena znanja nalaze duboko u utrobi nesvesnog.
U njoj se nalazi kundalini, simbolično predstavljena kao zmija, koja je sklupčana i uspavana. Kundalini je anima mundi, sadrži sva iskustva koja se u vidu arhetipova nalaze u utrobi kolektivnog nesvesnog. Dokle god je ona u formi uspavane sile, mi ne možemo govoriti o svojoj slobodnoj volji. Čovekova svest je potpuno okrenuta svetu imena i forme i on nije svestan svoje prvobitne prirode. Duhovni razvoj počinje sa buđenjem spiritualne svesti, koje se simbolično prikazuje podizanjem i uspinjanjem zmije kundalini. Kada ona napušta područje nesvesnog, koje je van prostora i vremena, mi počinjemo da sagledavamo dubine svog bića, svrhu svog postojanja. Svakim iskustvom iz života u život, sve više otkrivamo područja jedinstvene kosmičke svesti, koja su za nas do tada bila uspavana. Poput meseca koji se od mladog polako puni, tako i naša individualna svest sve više osvaja beskonačna područja sveprožimajuće i jedinstvene kosmičke svesti. Pun mesec predstavlja punocu svesti, purnam ili sahasraru. Sjedinjena sa Šivom u Sahasrari ona se zove maha kunadalini. U svom procesu stvaranja univerzuma ili šristi krama, Kundalini Šakti kao ćid rupini, iskazuje svoju kreativnu prirodu kada stvaralački ciklus descendira sve do nivoa muladhara čakre na ljudskom nivou postojanja. U Muladhara čakri, kundalini održava univerzum, dok u procesu buđenja svesti, kada se ona uspinje, kako bi se ponovo spojila sa svojim voljenim Šivom u Sahasrari, ispoljava svojstva rastvaranja, disolucije tj. laja krama. Kundalini boravi i u svetovima ispod muladhara čakre, koji se karakterišu odsustvom postojanja bilo kakve forme samosvesnosti. To su čakre životinjskog, biljnog i mineralnog sveta. U tantričkoj literaturi su one navedene sledećim redom: 1.Atala 2.Vitala 3.Sutala 4. Talatala 5. Rasatala 6.Mahatala 7. Palatala
Kosmička snaga, kundalini Šakti je prikazana i kao boginja Kali. Prema tantričkoj filozofiji ona je prikazana kako igra na Šivi koji pasivno leži i koji je bele boje. Šiva predstavlja svest, koja bez svoje energije, Šakti, nije u stanju ni da se pokrene. Kali drži odsešenu glavu koja predstavlja ego, a ego je uvek povezan sa vremenom. Svako ko zavisi od vremena, odnosno stvari, dogašaja i osoba koje su ograničene u vremenu, vezan je za život i plaši se smrti. Boginju Kali zovu još i gutačicom vremena.
U svakoj čakri su predstavljeni muški i ženski lik, u različitim manifestacijama Šive i Šakti, odslikavajući energiju, Šakti, i svest Šivu, koja joj odgovara. Određenom nivou svesti odgovara određena energija. Ili ćemo čakre buditi razvijajući svest, razumevanjem i razlučivanjem, ili buđenjem energije u njoj – pranothana, koja će pre ili kasnije dovesti i do buđenja svesti u toj čakri. Svest i energija u svom dijalektičkom odnosu, sinergično deluju u pravcu načeg duhovnog razvoja. K.G.Jung je razlikovao četiri vrste Anime odnosno Animusa, koji govore o nivou našeg duhovnog razvoja.
Šakti u muladhari je Dakini, zadužena za plodnost i umnožavanje stvari. Muladhara je rajski vrt. Ovde su nastali Eva i Adam, napustivši raj večne kosmičke svesti. Joga ne verujuje u greh, već na ovu biblijsku priču gleda kao na stepenicu u evoluciji svesti.
Pošto je miris tanmatra ove čakre, a nos njen organ spoznavanja ili gjan indrija, vežba koncentracije na vrh nosa stimuliše i vremenom budi ovu čakru. To je način da se stabilizujemo, „ukorenimo“ i „prizemimo“. Veoma efikasna tehnika koju koriste kako jogiji tako i budisti. Mirno sedite prekrštenih nogu, pažnje usredsređene na vrhu nosa, dok kontinuirano pratite dah kako dodiruje obode vaših nozdrva, sa isključenjem svega ostalog.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:33 pm

Svadhišthana čakra
Sledeća čakra je svadhišthana. „Sva“ na sanskritu znači „sopstveno“ a „dhišthan“ znači „boravište“ Svadhišthan znači mesto boravka. Svadhišthana se nalazi na vrhu repnog dela kičme i predstavljena je kao lotos sa šest latica, jarko crvene boje. Unutar tog lotosa se nalazi beli mesečev srp, simbol elementa Vode. Unutar mesečevog srpa je beli krokodil, makara. To je mitološka životinja, koja glavu i prvu polovinu tela ima kao krokodil, dok joj se zadnji deo tela završava repom ribe. Ona simbolično predstavlja prebivalište i dinamiku nesvesnog. Unutar ovog lotosa se nalazi još jedan lotos, čije su latice okrenute ka unutra, simbolišući bogat i dinamičan svet nesvesnog. Svaka čakra, kao što znamo, direktno aktivira određene centre u mozgu. Svadhišthana aktivira sadržaje nesvesnog u nama. Ti sadržaji poput plimnog talasa preplavljuju naš svesni um. U svadhišthana čakri su uskladištene bezoblične karme. To su područja kretanja karmi u moru nesvesnog, koje su daleko dinamičnijeod normalne svesti. Iako su ta područja za nas nesvesna, ona nisu neaktivna ili uspavana. Ovde se sve samskare i karme nalaze u potencijalnom, semenom obliku. Sva iskustva koja smo u ovom i drugim životima stekli su u svadhišthana čakri pohranjene u kondenzovanoj, potencijalnoj formi i ništa nije nestalo, sve je zabeleženo, od svesnih pa do nesvesnih percepcija koje um neprestano poput kamere, posredstvom čula, beleži i memoriše. U tim samskarama je blokirana ogromna energija i to nisu samo slike bezbrojnih iskustava koje smo svesno ili nesvesno sticali. One su sada izgubile prvobitnu formu, tako da su izvan domena analiziranja, ali nisu izgubila energiju. Za razliku od prve čakre, Muladhare, gde se naše karme otvoreno manifestuju u vidu prepoznatljivih emocija kao što su ljutnja, ljubomora, požuda ili mržnja, u Svadhišthana šakri mi osećamo veliku uznemirenost, ne prepoznavajući njen izvor. Ova čakra predstavlja veliku prepreku na putu samorealizacije. Karme sa kojima se suočavamon nemaju svoju jasnu formu i ne mogu biti analizirane. Takvo je i ponašanje spiritualnog aspiranta, koji se suočava sa ovakvom vrstom karmi tj. ono je nelogično, nepredvidljivo. ekscentrično, neshvatljivo i otkačeno. To je suočavanje sa samim sobom. Na ovom stepenu duhovnog rada, jedino iskrenošću prema sebi i odlučnošću, možemo prevazići duhovne krize koje nas ovde obuzimaju. Potrebna je hrabrost i jaka volja iznad svega kako bi savladali iskušenja koja nas ovde čekaju. Ovo je najdelikatniji nivo probuđenja, jer kada svest i energija uđu u ovu čakru, dolazi do prave eksplozije psihičkih i emotivnih iskustava. Razvijenom nevezanošću prema objektima zadovoljstva, koja se postiže životnom mudrošću, nakon rekapitulacije čitavog života, poznato u jogi kao vairagja i hrabrošću, virja, duhovnik je u stanju da se uzdigne iznad poplave iskustava, koja su nalik konačnoj eksploziji samog semena života. Svi veliki duhovnici su prolazili kroz ovu fazu poznatu kao čistilište. Maru ili Satanu ne treba shvatiti kao spoljašnju demonsku mitološku silu, već isključivo unutrašnju. Kolektivno nesvesno se u Tantra Jogi zove Hiranija Garbha, a znači zlatna materica ili zlatno jaje. Ovde su sve karme ikada stvorene, u svojoj skrivenoj, semenoj formi pohranjene.
Zvuk koji budi i aktivira ovu čakru je vam. Šakti koja vlada svetom ove čakre je Rakini, boginja biljnog sveta. Zato je za smirivanje ovih sila od velike pomoći vegetarijanska ishrana.
Psihološki gledano ovo je čakra zadovoljstva, hedonističkih orijentacija u životu, seksualnost radi uživanja (za razliku od Muladhare gde je primarna uloga seksualnosti u produženju vrste). Tipovi Svadhišthana čakre su osobe koje svoje utočište traže u suprotnom polu. Vezuju se za voljenu osobu do nivoa infantilnosti, kada gube svoju samostalnost i spremni su sve da učine samo da ne neruše lažni mir u emotivnim odnosima. Plašljivi su i često depresivni. Lakoverni su i sumnjičavi. Imaju filozofiju „stada“, kada su sigurniji u grupi. Ranjivi su i u zabludi da vole. Jer kad god od nekoga zavisimo, narušen je unutrašnji osećaj jednakosti, a podređena uloga pre ili kasnije se pretvara u mržnju. Nisu svesni da je njihovo ponašanje podsvesno motivisano težnjom „muko moja pređi na drugoga“, pod tim se podrazumeva nespremnost i neimanje dovoljno energije da rade na sebi, odgovorno preuzimaju svoje životne obaveze, jednom rečju izostaje unutrašnje osamostaljivanje koje je uslov duhovnog napredovanja. Ovde čovek prebiva u represivno – anksioznom stanju svesti. Emocije ovih ljudi se kreću od egzaltiranih emocija do tuge, depresije i uninija. Ova veoma negativna navika i tendencija, koja se u joga psihologiji zove dvandvas tj. kada nas osećanja bacaju čas na jednu čas na drugu stranu, su veoma zamorna i predstavljaju veliku prepreku u duhovnom radu. Činimo sve kako bi došli do zadovoljenja svojih želja – Raga i panično nastojimo da umaknemo bolnim, nekomfornim i teškim uslovima u životu - Dveša. Ono što je duhovni aspirant godinama sticao i gradio radeći na sebi, u stanju je da u tim intenzivnim negativnim oscilacijama osećanja i padovima, u veoma kratkom roku potre sve dobro što je učinio. On ne razume da su duboko potisnute impresije u vidu samskara poslužile samo kao okidač nekog događaja koji se spolja manifestovao, kako bi ih on ponovo nahranio, ne prepoznajući ujedno i svoju šansu da ih shvati i uhvati na delu i time veoma mnogo učini na svom duhovnom razvoju. To se i dešava, osoba koja je sve spremna da učini za voljenu osobu, često od iste dobija nepravdu i bol, koji u vidu patnje kroz koju prolazi, balansiraju njegovu preteranu vezanost i zavisnost. U suprotnom, svaka harmonična veza bi ovom psihološkom tipu ličnosti još više ojačala njegovu idealizaciju i time zakočila njegov dalji duhovni napredak, jer je svoje životno utočište samo na tome gradio. Karl Gustav Jung je u pravu kada je napisao da je čovek neverovatno konzervativno biće i da ga samo krupna nevolja može podstaći na aktivnost. Muladhara i Svadhišthana čakra pripadaju tamo guni. Tamo guna je guna inertnosti, letargičnosti, depresije i učmalosti duha.
Kao što snovi nose u sebi poruku koja treba da nas izbalansira, tako i spoljašnji događaji jesu tu da nas iskoriguju u našim životnim stavovima. Kako kaže Viktor Frankl: „Zaista nije važno šta mi očekujemo od života, već je naprotiv važno šta život očekuje od nas“

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:34 pm

Manipura čakra se nalazi preko puta pupka, na kičmanom stubu. To je prva čakra gde čovek izlazi iz svojih ograničenja. Tu se rađa ličnost. Čovek, od individue koju je stekao u prve dve čakre postaje ličnost. Kada mu dozlogrde strahovi i ograničenja, vezanost i zavisnost od bilo koga i bilo čega, čovek odlučuje da krene svojim putem. Kada ste se već umorili od mnogobrojnih ponavljanja raznih grešaka, stvara se unutrašnja motivaciona volja ili neki unutrašnjio bes koji vas izvlači iz sputanosti i strahova i daje vam energiju da se usudite.
Postoji priča o jednom monahu koji je dugo boravio u stanju uninija. Jednog dana se razbesneo na nekoga i odjednom je progledao i na volšeban način se oslobodio mučnog i dugog stanja nezadovoljstva, koje se graničilo sa očajem. To je protumačeno kao čudni putevi božji. Bio je potreban bes, da se uzdignemo iznad uninija i depresije svadhišthana čakre. Bes je odlika gordosti, a gordost je negativna karakteristika Manipura čakre.
Dokle god nam svest i energija borave u prve dve čakre, dokle god nam je utočište u njima, nismo u stanju da vidimo više planove postojanja. Manipura čakra pripada svaha loki, nebeskom nivou postojanja, gde se oslobađamo ograničenja i pogubnih emotivnih oscilacija tj.dvandvasa. Ovde, u Manipura čakri, prvi put stičemo svest o sebi kao lišnosti i nastojimo da je kao takvu sačuvamo i razvijemo. Oslanjamo se na sopstvene snage, gde odlučnost i preduzimljivost dominiraju našim karakterom. Radžo guna vlada ovom čakrom. Ovde je izražen jak poriv za samoaktualizacijom, afirmacijom, usavršavanjem, osposobljavanjem, aktivnim učešćem u životu uopšte.Čovek postaje borac, hrabro ide napred i ne dozvoljava više da strahovi uplivišu na njegov život. On je ambiciozan, snažne volje i ekstravertan. Manipura čakra je centar dinamizma i energije. Sunce i Mars kao vatrene planete imaju sedište u ovoj čakri. Osoba Manipura čakre je autoritativna i voli da dominira, ali nije zlonamerna i igra otvoreno. Gordost je njena mana kao i sklonost ka kritikovanju drugih, gnev i nametanje svoje volje. Gordost je jedan od najtežih grehova u hrišćanstvu. Najumniji i najlepši od svih anđela, Lucifer, je napustio Boga i to je bio prvi „greh“. Gordljivac se buntovnički okreće prema Bogu, ne toleriše mane drugih, veliki je radnik, ali sve mora da bude po njegovom. I što više drži do sebe i svojih principa, radne discipline, autoriteta i znanja, to ga život više izlaže iskušenjima da bude u društvu glupih, neznalica, neradnika, koji jedva čekaju da mu ugroze autoritet i ospore njegove sposobnosti, znanje i dostignuća, da ga onemoguće u njegovom ličnom napredovanju i usavršavanju i svemu onome na čemu on gradi svoje primarno utočište, ne prepoznajući u svemu volju Išvare (Boga), koji mu pokazuje gde ga zaslepljemost samim sobom vodi i uči kako je ljubav važnija od onoga na čemu on gradi svoje „ja“. Manipura čakra je centar prane, energije u telu. Ona zrači i distribuira energiju po čitavom telu. Zadužena je za digestivnu vatru - Agni, jer sagoreva hranu unetu u telo i omogućava proces njene asimilacije. Asimilacije se ne dešava samo na nivou annamaja koše, tj. fizičkog tela, već i na nivoima drugih suptilnijih tela. Sposobnost da „svarimo“ informacije na mentalnom planu, govori o tome koliko smo inteligentni. Izgrađivanje pravilne životne filozofoje govori o tome koliko smo mudri. U svim pomenutim procesima, agni kao vatra Manipura čakre ima najvažniju ulogu.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:34 pm

Anahata čakra

Anahata čakra je sledeći centar, poznat još i kao Hridaja čakra ili čakra srca. Njena lokacija na fizičkom telu je na unutrašnjoj strani kičmenog stuba u visini srca. Anahata na sanskritu znači „neudaren“. U Anahati boravi večni kosmički zvuk, šabda brahman, koji nije ničim prouzrokovan, nije nastao kao posledica udarca dva predmeta jedan u drugi, to je zvuk bez početka i kraja. Taj zvuk je poznat u Tantra jogi kao Anahata Nada. On je van empirijskog sveta, nada je transcedentalni kosmički zvuk. Mantra koja budi ovu čakru je Jam.
Simbolično je predstavljena plavim lotosovim cvetom sa dvanaest latica, koje predstavljaju dvanaest znakova zodijaka kroz koje prođe sunce u toku godine. Unutar lotosa je ucrtan heksagram. Dva ukrštena trougla koja ga sačinjavaju, simbolično predstavljaju jedinstvo Šive tj. svesti (trougao okrenut vrhom prema gore) i Šakti tj. energije (obrnuti trougao) na ovom stepenu evolutivnog razvoja. Drugo interesantno tumačenje je da trougao okrenut vrhom, prema gore, ukazuje na orijentaciju i kretanje svesti i energije ka višim nivoima. To je Nivritimarg, ili put koji vodi ka izvoru, dok obrnuti trougao pokazuje na Pravritimarg, odnosno spuštanja svesti i energije u niža područja postojanja, koje se završava dominacijom tamasa. Tako da je Anahata čakra na sredini puta između mundanog i transcedentnog nivoa postojanja.
Tu je sedište individualne duše, điva atme. Ovde individualna duša ili điva, boravi u nedrima božanske duše, atme. Sjedinjeni čine điva atmu. U Anahata čakri je sam puls života. Ona je sam okean milosrđa. Kako je napisao Dostojevski: „Besmrtan sam, moja besmrtnost je nužna jednom činjenicom da Bog neće hteti da ugasi zauvek plamen ljubavi koji se zapalio za njega u mom srcu“
Taj plamen duše se zove Akhanda đoti ili večni plamen i tradicionalno je predstavljen da se nalazi u središtu heksagrama. On simboliše iskru života i svesti koja boravi u svemu što postoji, ali se može rasplamsati samo u srcu čoveka. Na nekim mestima ćemo umesto plamena videti zlatni šiva lingam koji sija poput sunca ili bana linga. Njihovo značenje je isto.
Kada aspirant ostvari ovaj nivo duhovnog razvoja, brzna kretanja čestica njegove svesti je dovoljno velika da nadjačava gravitacionu silu samskara i karmi koje se nalaze u donje tri čakre. Zato se kaže da sa ovog nivoa svesti je teško vratiti se na niže nivoe postojanja. Tako visoki nivo duhovnosti ima svoju cenu, a to je odgovornost za svoje misli i osećanja. Što se više svest približava svom izvoru, uzrok i posledica su bliži jedno drugom. Na nivou prvobitne kosmičke svesti, ćit, uzrok, i posledica su jedno. Drugim rečima brzina realizacije naših želja se mnogostruko povećeva. Zato se kaže da su dvandvasi na ovom nivou svesti pogubni za aspiranta i njegovu okolinu. Negativne misli u vidu strahova i slutnji, na primer, se mogu veoma brzo obistiniti. Ovde je naše srce otvoreno za istine, mudrost i talente koji nas obasipaju i pristižu sa dubokih nivoa našeg postojanja. Život večno pulsira mudrošću i ljubavlju. U ovoj čakri, u stanju smo da osetimo puliranje Kosmosa. Na ovom nivou, stepen jedinstva sa okolinom daleko je veći i zato boraviti u ovim područjima svesti, a pri tome i dalje čuvati u svom srcu negativne misli, ljutnju, neoproštene uvrede, nezadovoljestvo, tugu, veoma je opasno. To isto važi za ljude koji meditiraju i koji se mole. Pomoću tehnika meditacije naša svest uspeva da dopre do tih dubokih nivoa egzistencije, gde je stepen jedinstva sa ljudima i čitavim svetom koji nas okružuje daleko veći. Umesto da se oslobodimo svega onoga što nas razdvaja, mi se i dalje držimo stavova i principa koji nas razdvajaju. Postavlja se pitanje zašto se ljudi mole i meditiraju. Tendencija ka fragmentaciji ne samo da je kontra produktivna našem duhovnom razvoju, već uništava i naše zdravlje. Zato je simbol ove čakre crna antilopa, jelen ili srna, životinja koja ukazuje na senzitivnost, budnost i hitrost koji joj često spašavaju život. Zato je veoma važno gajiti pozitivan i optimističan stav u životu. Imati dobro društvo - sanghu, biti budan i ne dozvoliti emocijama da nas bacaju čas na jednu čas na drugu stranu. Iznad svega negovati spokoj i mir u srcu - šanti, i ni po koju cenu ga ne ugrožavati.
Ovde čovek počinje da prihvata ljude onakvim kakvi jesu. Prestaje da sudi i uči se da voli bez uslovljavanja. Polako sagledava da sve u kosmosu ima svoj cilj i da ništa nije slučajno. Da svako ima svoju ulogu, svadharmu, koju ispunjava. Čovek oseća jedinstvo sa drugima i saoseća. Izlazi iz rigidnih okvira svoje egocentriranosti. On primećuje i uvažava druge. Ako u prve dve čakre dominiraju još uvek životinjski instinkti, kada smu u putpunosti u vlasti Rage i Dveše, u Manipuri se postavljaju temelji ličnosti, čije se sazrevanje dovršava u Anahata čakri. Ovde čovek prepoznaje i počinje da usvaja božanske principe, kao što su opraštanje, dobrodušnost, nevinost i istinoljubivost. Medjutim on još uvek robuje duhovnim principima i idealima, za njega su duhovnost, moral, pravednost, božije zapovesti - svetinja. On više nije vezan za materijalna bogatstva, niti je zavisan od emotivnog odnosa sa drugim ljudima u kojima infantilno traga za svojim utočištem. Više mu nije bitan status, ugled, intelektualne i druge sposobnosti, niti ambicija da nešto postigne i ugrabi od života, ali su mu duhovni principi, ideali, moral i pravednost glavni oslonac i smisao života. Zato je i osetljiv na nepravdu. Kako u narodu kažu, kada nas neko nepravedno uvredi: “Ujeo me za srce“. Kao po pravilu, život kao najbolji guru, će takvim osobama slati ljude, koji će mu puno značiti, kojima će svestrano pomagati i koji će ga prevariti, razočarati, napusiti i nepravedno se prema njemu poneti. Ne treba zaboraviti da je čitava kreacija, prakriti, samo zarad puruše. Ona živi samo zahvaljujući svetlu svesti tj.puruše. Opstajavati i grčevito se držati za nešto u ime nečega, insistirati na formi umesto na sadržini, idealizovati duhovne principe i postavljati ih iznad ljubavi su ograničenja ove čakre. Mnogi ljudi koji su stupili na put duhovnog usavršavanja vremenom su suštinu, ljubav, zamenili formom tj. duhovnošću. Ovo je lekcija koju čovek Anahata čakre treba da nauči. Ako čistoću nismo postigli, onda um, ćita, ne može naći svoje mesto u srcu. Tri donje čakre:Muladhara, Svadhišthana i Manipura pripadaju empirijskom svetu u kome vladaju telo, um i čula, u kojem čovek živi u „kompenzatorskom grču da svoju prirodnu slabost i nesigurnost savlada, bilo materijalnim bogatstvom, velikim znanjem i ugledom među ljudima, rađanjem dece koja nasleđuju ime i osobine oca i majke...“ Anahata čakra skoro da je izvan tih dimenzija postojanja. Svako traga za mirom u duši, ali se on ne može postići sve dok smo pod uticajem uznemirujućih emocija prve tri čakre. To su pohlepa (lobha) u Muladhari, požuda (kama) u Svadhišthani, i bes (krodha) u Manipuri. Ove tri negativne emocije su put ka paklu. Tantra joga kao praktična filozofija i dosciplina, koristi praktičan metod smirivanja tih ekscesivnih energija koje ove negativne emocije pokreću. Dovodeći pažnju u željenu čakru, boraveći svešću u njoj, meditiramo na prisustvo božanskog u tom centru, shvatajući da sve što nam se dešava u životu jedino može biti i jeste samo njegova manifestacija, jer ništa nije, niti može biti izvan njegovog znanja i manifestacije. Kao razultat dolazi do smirivanja negativnih emocija te čakre, usklađivanjem njenih aktivnosti sa božanskim principima. Tek kada se te osnovne emocije pacificiraju, prelazimo na rad sa Agja čakrom, i to je jedan od sigurnih načina u buđenju čakri. (U Tantra jogi poznatakao Gayatri Sadhana)
Swami Satyananda smatra da samo kada ste u Anahati možete biti jogi, pre toga ste samo praktikant joge. Jogi je čovek koji se oslanja samo na svoju svest i prvenstveno traži utočište u njoj a ne u bilo čemu spolja. Kao i kod Manipura čakre i ovde dominira rađo guna, koja se odlikuje dimamizmom, preduzimljivošću i optimizmom.
Ovo je inače veoma delikatan centar koji je povezan sa područjima u mozgu koji su odgovorni za umetničke talente, kao što su pevanje, pisanje, sviranje ili slikanje. Ovo je čakra velikih talenata. Međuti ako iza tih talenata ne stoji snažna svest i pravilna životna filizofija, život te duše se pretvara u patnju. Istorija nam je pokazala kako su geniji iz oblasti slikarstva, poezije i muzike teško živeli i tužno završili svoj život. To su izuzetno nadarene, ali beskrajno osetljive duše, koje saosećaju sa patnjom drugih. Jesenjin je to lepo opisao račima „Radost grubima, tuga....“
Kao i kod svake druge čakre, i ovde u slučaju Anahate, treba razlikovati njeno buđenje od njenog funkcionisanja. Neki centri su uspavani i uopšte ne funkcionišu, a u drugima je prisutna neka aktivnost, a neki su potpuno probuđeni. Anahata čakra ne mora da bude potpuno budna, ali to ne znači da ne funkcioniše.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:35 pm

Ananda Khanda


Odmah ispod Anahata čakre se nalazi centar koji se zove ananda khanda, što znači koren blaženstva. Ovde se mnogi ljudi mole zamišljajući svoju Išta Devatu, svoje lično božanstvo, svetca, ili gurua. U ovom centru se nalazi drvo koje ispunjava sve želje, kalpavrikša ili kalpa taru. To se ne odnosi samo na pozitivne već i na negativne misli. Otuda neophodnost velike obazrivosti kada su misli i želje u pitanju. U drugim tantričkim tekstovima se ovo drvo želja naziva ćinta mani. ’’Ćinta’’ na sanskritu znači „misli“ a ’’mani“ dragi kamen. Ćinta mani znači dragulj misli. To drvo raste iz sredine božanskog jezera, koje je okruženo božanskim vrtom u kojem borave božanska bića. Ovaj simbolični prikaz govori da ljudi anahata čakre poseduju božansku svest i da im se ostvaruje sve što požele.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:37 pm

Višudhi čakra

Višudhi ili Višudhi kaja čakra znači na sanskritu „čišćenje“, to je „centar pročišćavanja“ ili mesto čistoće. U njoj se svi otrovi života prečišćavaju i transformišu, to je mesto gde se uravnotežavaju suprotnosti. Jogi kod kojeg svest i energija borave u ovoj čakri, podjednako prihvata i dobro i zlo. On nije u vlasti rage i dveše tj. privlačnosti i odbojnosti. On prestaje isključivo da traga za prijatnim situacijama u životu, već sa podjednakom dobrodušnošću i spokojem prihvata i ružne stvari koje život donosi. On u svemu vidi božju volju i ne sumnja u dobrobit božjeg promisla. Čitav svet je njegov dom. U njemu prestaje svaki antaginizam prema ljudima i situacijama koje ga okružuju. On je postigao smirenje, prepušta se toku života, poklanjajući mu potpuno poverenje u njemu više neme neuroze i frenetičnog moranja da išta čini, ili ugrabi iz života.
Postoje primeri duhovnika koji su smireno prihvatili da im tela buidu sakaćena ili ubijena. Sveti Serafim Sarovski iako veom snažan, se nije opirao razbojnicima koji su ga napali i naneli mu takve povrede da je čitavog života ostao invalid. Čak je u sudskom procesu molio sudiju da ih oslobodi, preobražavajući njihove duše. Poznati tibetanski jogi Milarepa je znao da će biti otrovan čajem, ali je to prihvatio shvatajući da je došlo vreme da napusti telo.
Kažu da je u čakrama ispod Višudhi moguć pad, ali sa ovog i viših nivoa to nije moguće. Svest duhovnika je potpuno transformisana. Ovo je prva satvična čakra. Ovde jogi postiže beskrajno saosećanje, mir i mudrost. On sebe vidi u svemu i sve u sebi. Odavde počinje put ka konačnom oslobođenju.
Višudhi je još poznata kao čakra amrita ili nektara besmrtnosti, ambrozije ili eliksira života, vedske some ili nektara života i tantričke madije ili božanskog vina.
Kroz bindu čakru se kaskadno izliva sam život, kao fluid, čiji je izvor u sahasrara čakri. Boginja koja vlada ovom čakrom je Sakini i bela je poput okeana nektara.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Admin on pon sij 26, 2015 6:37 pm

Lalana čakraLalana ili Talumula, je manja čakra koja je tasno povezana sa Višudhi čakrom. Nalazi se u korenu jezika. To je crveni lotosov cvet sa dvanaest latica. Pošto se nektar slije iz bindu čakre, on se skladišti u Lalana čakri, pre nego što dospe do Višudhi čakre. Lalana čakra je još poznata pod imenom kalaa čakra, ili centar deobe, jer se ovde nektar koji je stigao iz bindu, deli na eliksir i otrov, na dobro i zlo u životu. Sve dok Višudhi i Lalana čakre nisu probuđene život doživljavamo kao dobar i loš. nektar koji ispijamo je i eliksir i otrov. Tek nakon probuđenja ove dve čakre. čitav život postaje iskustvo istinitog blaženstva. Jogi je u stanju da čita tuđe misli jer Višudhi čakra je zadužena za komunikaciju. Sa ovom čakrom je povezan važan energetski kanal, kurma nadi, koji kada se probudi duhovnik nema potrebe za jelom i pićem. Višudhi čakra se još zove i izvor mladosti. Tantrički tekstovi govore da kada se kundalini nalazi u toj čakri, jogi prestaje da stari i ostaje večno mlad. Određenim jogičkim tehnikama, dolazi do obnavljanja i podmlađivnja tela.

Višudhi čakra je simbolično predstavljena kao ljubičasti lotos sa šesnaest latica. Šesnaest latica predstavlja šesnaest vokala sanskritskog alfabeta, koji su raspoređeni na tih šesnaest latica lotosovog cveta. Mantra koja budi ovaj centar je Ham. Unutar lotosa se nalazi beli krug, poput punog meseca, koji simboliše element etera ili akašu. Unutar belog kruga se nalazi beli slon sa sedam surli na čijim leđima je biđa mantra Ham.
Na fizičkom telu je locirana na unutrašnjoj strani vratnog dela kičme, tačno preko puta grkljana.

Admin
Admin

Posts : 1299
Join date : 23.11.2014

https://rajska-vrata.norwegianforum.net

[Vrh] Go down

Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga... - Page 2 Empty Re: Sveto Trojstvo - Riba - Isus... Vodolija - Braco... Atlantida - Svijetlost - cakre... Nebeska Duga...

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 2 / 3. Previous  1, 2, 3  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.